IMG_5320

Och som vanligt när livsmedelsföretagen ska göra något mot matsvinnet så går det ut på att lära konsumenterna att kasta mindre. Jag är inte mot upplysning, men det blir snett när det samtidigt förskjuter ansvaret och flyttar fokus från deras egna problem. På baksidan av det här mjölkpaketet kan man bland annat läsa:

“Visste du att vi i Sverige beräknas kasta 26 kg mat per person och år – mat som skulle ha kunnat ätas upp om den bara hanterats annorlunda eller inte glömts bort i kylen? Att minska matsvinnet är ett prioriterat område inom EU, och även FN arbeter med frågan. Också i Sverige pågår febrilt arbete på flera nivåer, men vi tror att vi kan hjälpas åt att nå målen snabbare.

(—)

Helt kort vill vi bara säga: Bäst före-datum är inte samma sak som släng varan-datum. Titta, lukta och smaka innan du väljer att slänga maten. Förvara maten kallt. Köp inte mer än du hinner äta. Har du ändå mat som håller på att gå ut ibland? Frys in! Ett bra exempel är bröd – det blir hur gott som helst att rosta. “

Det är intressant att läsa texten på baksidan av ett mjölkpaket man just hittat i soporna, med över tre veckor kvar till bäst före-datumet. Känns som att Lidl har en del att ta tag i när det kommer till deras egen verksamhet.