IMG_4945 IMG_4946 IMG_4949 IMG_4951 IMG_4952

En av anledningarna till det här projektet är att jag vill komma på lösningar jag kan ha användning för även när de här fyra månaderna är över. Det tog någon vecka av olja och salt på mackorna innan jag kom på att jag kunde göra smör själv eftersom jag hade grädde. Nu tre veckor senare råkade jag hitta två liter grädde som hade passerat bäst före-datum för två veckor sedan. Inget fel på dem alls visade det sig (vinter är inte bara en dålig årstid).

Att göra eget smör är superlätt och blir supergott. Det är dessutom kul att experimentera med olika konsistenser och smaker.

Så här gör man: 1. Vispa vispgrädde tills den separerar och smörkulor bildas. 2. Häll bort kärnmjölken eller spara den till bakning. 3. Tillsätt olja för ett mjukare smör. 4. Skölj smöret i ett durkslag för bättre hållbarhet (om det ska användas direkt kan man strunta i det). 5. Salta och njut!