Etiketter

, ,

På en resa till Istanbul i våras åt jag på den fantastiska restaurangen Lokanta Maya. Så många frågade efter receptet på deras friterade zucchinibollar med yoghurtsås att de valt att skriva upp det på en spegel på ena långväggen. På turkiska, så jag kunde inte kopiera det. Istället hittade jag det på engelska på sidan Food & Wine. När vi för några kvällar sedan hittade 10-15 fina zucchinis i en tunna var det dags att skrida till verket.

Bild

Zucchinibollarna:

4 mediumstora zucchinis

2 stora ägg (lätt vispade)

1,2 dl vetemjöl

1,2 dl riven fetaost

4 msk dill

4 msk persilja

4 msk mynta

Svartpeppar

Salt

Såsen:

2,5 dl matlagningsyoghurt (till exempel turkisk eller grekisk)

1 mediumgurka (skalad och urkärnad)

2 msk mynta

Svartpeppar

Salt

Gör så här:

1. Riv zucchinin i ett dyrkslag, strö över en tesked salt. Skaka noggrant och låt stå i fem minuter. Pressa ur så mycket vatten det går med händerna och lägg i rivet i en skål. Rör i ½ tesked peppar, ägg, mjöl, dill, persilja, mynta och feta. Ställ smeten i kylen i 10 minuter.

2. Purea gurkan med en mixer. Rör i yoghurt, mynta och smaka av med salt och peppar.

3. Värm upp en stekpanna med 1,5 centimeter olja i. Gör små bollar av zucchinismeten. Fritera dem i ungefär två minuter. Vänd och fritera lika länge till eller tills de blivit bruna.

Missa inga recept! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: