Det var en gång en ost som hette Herrgård. Herrgård var en helt vanlig ost bland alla andra ostar på mejeriet, i lastbilen på väg till butiken och på butikens lager. Men så en dag började Herrgårds yta förändras. Först små gröna prickar, sedan stora fläckar och till sist var han helt täckt av grönt. Alla de andra ostarna skrattade och kallade honom för Grönis, men Herrgård oroade sig inte särskilt mycket. Det var ju bara ytan som förändrats, inuti var han en precis lika fin och god ost som alla de andra ostarna. Det enda som hade hänt var att det gått ett litet hål på paketet så att mögelsporer smitit in och lagt sig på ytan och sedan växt. Men allteftersom de andra ostarna valdes ut och lades in på butikens hyllor medan han ratades blev han mer och mer bekymrad. Ställde hans gröna yta sig i vägen ändå? Och en dag kom dråpslaget när en av de anställda sa till en annan:

”Och det här äcklet ta jag ut och slänger i containern.”

Han placerades i en säck ihop med en massa tomma förpackningar, gamla skrumpna grönsaker och annat ratat. Det var mörkt, det var kallt och ryktet som gick sa att de snart skulle köras iväg till värmeverket och eldas upp. Så fort containern blev full skulle en sopbil komma och hämta dem. Herrgård grät och grät över oturen att just han hade fått ett hål i sin förpackning, att just han aldrig skulle komma till nytta och eldas upp.

Men så en sen kväll just innan containern blivit fullproppad med säckar så öppnades den och säckar slets ut och säcken som Herrgård låg i öppnades och en man lyfte upp honom, tittade i några sekunder innan han la ner honom i en påse. Det var Dumpstraren. Och Dumpstraren tog hem Herrgård för till skillnad från de som jobbade i butiken förstod Dumpstraren att Herrgård gick att använda trots den gröna ytan. Dumpstraren skara bara bort det gröna och innanför ytan fanns en alldeles underbar, perfekt ost som skivades och lades på macka och revs och lades på pizza och så vitt man vet levde Herrgård lycklig ända fram till jul. Slutet gott, allting gott.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för fler matsvinnssagor!