Veckans klimatsågning: Shell

Att världen är galen visste vi redan, men den senaste tiden har den blivit ännu lite mer galen. För en tid sedan drog oljejätten Greenpeace inför rätta och i förrgår vann de. I fortsättningen står det klart att miljöaktivisterna inte har rätt att protestera vid Shells övergivna oljeriggar i Nordsjön. Bakgrunden är att Shell planerar att lämna fyra gamla oljeriggar, som innehåller 11 000 ton olja och som i så fall kommer att läcka ut i havet. Sedan 1998 finns ett förbud mot att dumpa oljeplattformar i nordöstra Atlanten, men Shell begärde ett undantag från den brittiska regeringen och innan Greenpeace uppmärksammade saken och gjorde sin aktion tydde allt på att undantaget skulle gå igenom, vilket kunde ha blivit ett prejudikat som lett till massdumpningar av oljeriggar. Nu ska frågan behandlas en gång till. Shell fick rätt om förbudet att protestera. Låt oss hoppas att världen ändå inte är så galen att den låter företag dumpa tusentals ton olja i havet.

Läs mer om Shell och Greenpeace här och här.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!

 

Tack för i höst!

Foto: Angie Gray

Mitt föredrag i dag på Södra Stockholms folkhögskola var höstens sista. Den här hösten har jag varit i Vännäs och Bjurholm som längst norrut, Malmö och Skurup som längst söderut och på en massa ställen däremellan. Första utlandsföredraget blev på Åland tidigare i veckan. Nu ska jag njuta av att slippa höra min egen röst ett tag och ladda inför vårens föredrag. Tack alla som kommit och lyssnat!

Intresserad av att boka ett inspirationsföredrag om matsvinn? Läs mer och boka på SAJ!

En massa ost

Svinnet fortsätter. Vi hade nästan slut på ost, så jag tog en vända till en av de närmaste affärerna och hoppades på att hitta det. Det gjorde jag, i flera former. Fyra herrgårdsostar, 12 paket salladsost och en kartong med Skrattande kon-ost, blev min tredjedel (det var även två andra dumpstrare där som kom samtidigt som mig). Jjag fick även med mig fyra paket kikärtsgryta, ett paket smör, kattmat, havregryn, tvättmedel, ett paket paneer, tomater, en rulle avfallspåsar, potatis, äpplen och fänkål. Givande 40 minuter får man säga.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook.

Honung och hållbarhet

Gick förbi den här skylten för ett tag sedan och tog ett foto. Honung är definitivt en av produkterna som borde undantas kravet på bäst före-datum, tillsammans med en rad andra produkter. Det där med 3000 år syftar på att det sägs att det hittats honung i en pyramid  Egypten som fortfarande var ätbar. Det är inte helt omöjligt. Om honung förvaras svalt och med tättslutet lock är den i stort sett odödlig. Förvaras den varmt kan den jäsa. Om det händer går den fortfarande att använda i matlagning. Den kan också skikta sig, men då är det bara att blanda ihop den lite så är den som vanlig igen. Så honung är en till sådan där produkt som aldrig behöver slängas och där bäst före-datumets enda funktion är att uppmana konsumenter att slänga mat helt i onödan.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om mats hållbarhet.

Undermålig sopsortering

Enligt lagen har alla företag och verksamheter en skyldighet att se till att allt avfall som uppstår tas om hand på ett bra sätt. Det är en lag som efterlevs väldigt dåligt när det kommer till matbutiker. Jag har aldrig varit med om att en butiks sopor varit ordentligt sorterade när jag kollat. Någon enstaka sorterar ut det mesta av matavfallet men slänger sedan förpackningarna i brännbart, andra slänger allt i brännbartcontainern. Förpackningar av plast, glas, metall. Mat, glödlampor, batterier, kablar, you name it. På bilden ser man ett fynd från vår senaste tur. En hel kartong med tomma glöggflaskor som istället för att läggas i glasåtervinningen helt enkelt ställts i brännbartsoporna. Samtidigt som jag och många med mig sorterar allt som går att sortera i sopväg och lägger det i rätt kärl struntar matbutikerna totalt i det. Det är hög tid att företagens sophantering börjar kontrolleras.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om avfall och dumpstring.

Om bananer med mörkt skal

Ofta när man hittar bananer på vintern är de väldigt mörka. Det beror oftast på att de legat kallt. Kylan gör att skalen mörknar, men påverkar inte bananen i övrigt. Fast det brukar hända vid minusgrader. Så vad som hänt med de här bananerna vet jag inte. Precis som bananer som utsätts för minusgrader har de mörkt skal, men är perfekta inuti. De här var till och med nästan för omogna för att de skulle vara goda att äta.

I övrigt vara det en ganska skral tur. Vi ville inte vara ute till sent och vid ett par ställen hade det varit andra. Förutom bananerna blev min halva ett paket vegofärs, två burkar grekiskt yoghurt, jordärtskockor, lyxkakor, cirtoner, klementiner, broccoli, sallad och lite små chokladbitar.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn!

Lösningen på problemet med svart plast

När SR:s serie Prylarnas pris för en tid sedan granskade plaståtervinningen kom man fram till att bara 45 procent av plasten som samlas in från hushållen återvinns. Resten av den insamlade plasten sorteras bort vid återvinningsanläggningen och bränns upp istället. En av anledningarna är att svart plast inte känns igen av de optiska system som sorterar olika plaster vid återvinningen. Borde inte det vara världens enklaste problem att lösa? Jo. Svaret är ju hur enkelt som helst. Förbjud svart plast, åtminstone fram tills man installerat nya system som känner av dem (det finns redan i till exempel Storbritannien).

Andra problem med plaståtervinningen, som att plast bara kan återvinnas ett visst antal gånger innan kvaliteten blir för dålig, är ett svårare problem. Men just den svarta plasten tillhör inte dem. Och den är väldigt vanlig. När man dumpstrar märker man det. Säckar fulla av tråg från salladsbarerna inne i butikerna, färdigmatförpackningar och en massa mer. Det är hög tid att politikerna börjar ta åtminstone lite tuffa beslut om vi ska ha en chans att vända utvecklingen.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om avfall och återvinning!

Odödlig rostad lök

Torrvaror är ju kända är ju kända för att hålla i evigheter efter bäst före-datumet. Undantagen är produkter med mycket fett i som chips, kex och annat. Enligt min erfarenhet kan de börja lukta och smaka lite härsket 1-2 år efter datumet, ibland ännu tidigare. Därför trodde jag inte mycket på den här rostade löken när vi hittade den för fyra år sedan. Den hade nämligen passerat bäst före-datumet med två år redan då. Den var dock okej och de två eller tre påsarna (minns inte) jag tog hem har gått åt i sakta mak. Nu hällde jag över det sista i sista påsen till burken med rostad lök i skafferiet och löken som nu är sex år efter datumet och har legat i en öppnad påse i åtminstone ett av de åren smakar fortfarande bra. Är det någon som förstår varför just det här fettet inte härsknar? För mig är det helt obegripligt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn och hållbarhet!

Tips: Fryst citronsaft

Citroner och lime är vanliga fynd i soptunnorna. Ibland har de slängts bara för att en eller två blivit dåliga i ett nät, andra gånger för att de blivit lite torra eller fått fläckar på skalet. Färdigpressad citron- och limejuice är däremot inte lika vanligt, eftersom sådan har mycket längre hållbarhet. Den självklara lösningen blir då att pressa och frysa in. Gör man det i iskubsformar är det smidigt att ta så mycket man behöver när man lagar mat. Det går självklart också att göra även när köpta citroner har legat lite för länge och blivit hårda i skalet och fläckiga. Det gäller bara att vara försiktig när man skär eftersom det hårda skalet gör att man lätt slinter.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer matsvinnstips!