Det här är min halva av vad vi valde att ta hem på senaste turen. Bland annat 38 liter juice, massor av glass (klart bra väder att hitta glass i), kräftor och fetaost. När jag och Ingrid hade delat upp klart sade vi ”Det blev ju en riktigt bra tur.” ”Ja, det blir ju nästan alltid det. Tyvärr.” För även om man blir glad för det man hittar lämnar det ju en bitter eftersmak. Det hade ju varit en sak om det bara var enstaka butiker som hade en dålig chef eller strulig personal. Men så är det ju inte. Det finns möjligen enstaka butiker som har riktigt lågt svinn. Jag har aldrig stött på någon sådan genom att titta i deras sopor, men jag har läst att det ska finnas sådana.

Å andra sidan har jag också läst massor om hur bra de stora svenska butikskedjorna är på att minimera sitt svinn. Och det stämmer ju uppenbarligen inte jättebra. Och om en far med osanning finns det ju inget som säger att inte alla gör det. Hursomhelst är det vansinne att det här bara rullar på utan att någon gör något åt det. Det finns politiska lösningar som skulle fungera mer eller mindre bra. Men det måste ju finnas en vilja att genomföra dem också.

Hjälp till att öka medvetenheten om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: