Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen. Bland annat över tio kilo juledamer, 70 halloumiostar och mycket mer. Lämnade bland annat två och en halv säckar med ost i olika former. Enligt butikskedjorna själva går arbetet för att minska matsvinnet som på räls. Det har minskat drastiskt de senaste åren och de är på god väg att nå målet om halverat matsvinn 2025. Jag tvivlar. Så länge det är möjligt att hitta tre säckar halloumi, en säck fetaost och ett tiotal säckar fulla av andra fullt ätbara livsmedel i en enda butiks container kan det rimligen inte gå galant med matsvinnsminskningen.

Okej om det bara hade handlat om ett enstaka rötägg till butik som misskötte sig, men alla som dumpstrar på flera olika butiker regelbundet vet att det inte är fallet. En stadig ström av matvaror, varav de flesta är i precis lika bra skick som de som säljs inne i butiken och då och då kommer sådana här utrensningar.

En sak man kan notera är att butikskedjornas påståenden om det fantastiskt framgångsrika matsvinnsarbetet är att de aldrig backas upp av några konkreta siffror. Det känns som att det finns en orsak till det.

Hjälp till att sprida kunskap om det enorma svinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: