Här är vad jag valde att ta hem från senaste turen. Massor av ägg. Två sexpack öl, med en trasig burk i varje gav tio öl. Vegokorv och mycket mer. I dagarna presenterade Livsmedelsverket en rapport som handlade om hur matbutiker kan jobba för att minska sina kunders svinn hemma. Det kan göras med ”uppmaningar, förtydligad information och slopade mängdrabatter”. Jättebra. Det som talar emot att tillräckligt många butiker ska ta till sig av råden och börja praktisera dem för att det ska göra någon skillnad är rätt givet: Butikskedjorna är vinstdrivande företag som strävar efter största möjliga lönsamhet. Att de ska börja med åtgärder som går ut på att de säljer mindre är sannolikt att hoppas på lite för mycket.

Det är ju också därför det är så svårt för butikerna att komma till bukt med sitt eget svinn. Lönsamhetsmässigt är det bättre att beställa in för mycket ägg än att riskera att få slut på ägg och missa försäljning.

Det som är så frustrerande är att det finns enkla lösningar på problemen. Till exempel så skulle fenomenet med att mängdrabatter ger mycket svinn kunna lösas genom att förbjuda mängdrabatter. En betydligt bättre väg än att hoppas på att vinstdrivande jätteföretag med aktieägare som kräver hög avkastning på sina investeringar ska vidta åtgärder som gör att de får lägre lönsamhet.

Hjälp till att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: