Bonusställen

Alla ställen som säljer varor slänger också varor. Så precis alla soptunnor är värda att kolla. Här är några exempel på övriga butiker som kan vara värda en kik om man ändå åker förbi eller har specialintresse av dem.

Trädgårdsbutiker

Jag har sett exempel på folk vars hela kolonilottodling bara består av växter som har dumpstrats på trädgårdsbutiker. Även sådana produkter slängs av lika idiotiska skäl som på övriga butiker. Tomatplantor som blivit sneda. Trädplantor med några fläckar på löven. Plantor som har för få blommor. You name it! Om du har en trädgård bör en sväng förbi en trädgårsbutikscontainer vara en veckorutin. På trädgårdsbutiker kan man även hitta påsar med jord som fått ett hål och börjat läcka. Se till att jorden du dumpstrar verkligen är slängd. Jordsäckar som ligger prydligt staplade på pallar bakom butiken är inte sopor.

Blomsterbutiker

Har du just flyttat och behöver köpa krukväxter? Gör inte det! Ta en vända förbi ett par blomsterbutikssoptunnor istället. Blommor är en av produkterna som kastas mest av alla. Har blommorna i krukorna blommat ut slängs de direkt. Det finns inte tid och lagerplats nog för att vänta på nästa blomning. Börjar du dumpstra regelbundet kommer du snart ha prunkande fönsterbrädor helt gratis och garanterat en fin orkidésamling (orkidéer blommar som bekant sällan och verkar vara helt osäljbara i mellanperioderna).

Ännu vanligare fynd än krukväxter är snittblommor. Där räcker det att en eller två blivit fula i en bukett för att den ska hamna i onåd. Bara att ta hem och rensa ut de dåliga och njuta av blommorna. Här finns det även goda möjligheter till imponerande romantiska uppvaktningar i Hollywoodstil. 

Mackar

De flesta mackar säljer färskvaror och det betyder svinn. Mackar är inte lika givande som matbutiker eftersom de har mycket mindre utbud och mackägarna rimligen tar hem mat som är på väg att gå ut själva. Enligt min erfarenhet ger en mack i snitt bra utdelning en gång av tio, även om det varierar från mack till mack beroende på deras rutiner och hur de efterlevs. Men man kan ganska ofta hitta ett fåtal matvaror och en del pant. Och när en macks sopor levererar kan det bli en bonanza av chips och godis.

Godisbutiker

Har du några bra mataffärer så kommer du antagligen ha tillgång till mer godis än vad som är hälsosamt, men har du inte det så är godisbutikers sopor klart värt en extra sväng. Och har du möjlighet att använda godis som bytesvara med vänner eller ett sätt att smöra för rätt person är det förstås värt en titt. Godis har lång hållbarhet så förvänta dig inte jackpott varje gång. Men då och då smäller det till.

Hotell

Många hotell kör nu för tiden refill för tvål och duschkräm och schampo i behållare på väggen i badrummet. Men många kör vidare i klassiska hjulspår med små flaskor med tvål, duschkräm och lotion. Till exempel alla hotell i kedjan Elite. Vad tror du händer med ett kit när städpersonalen byter ut det mot ett nytt? Rätt gissat. Alltihop, även fulla flaskor, hamnar i soporna. Får du tillgång till soporna på ett hotell som inte har refillbehållare på väggen lär du aldrig behöva köpa tvål, schampo och duschkräm igen. Åk dit ett par gånger, bygg upp ett lager av småflaskor och låtsas att du bor på hotell hemma!

Zoobutiker

Precis som prylbutiker ger zoobutiker inte utdelning varje gång man kollar. Men har du tillgång till en stor zoobutiks sopor kommer du då och då med högsta sannolikhet få en jackpott då och då med kartonger fulla av hundmatskonserver eller kattmatspåsar. Även djurleksaker, koppel och andra prylar kastas vilket kan ge en möjlighet att tjäna lite pengar på att sälja begagnat.

Marknader

När du hyr en marknadsplats är du skyldig att städa upp efter dig och inte lämna sopor för de ansvariga för marknaden att ta hand om. Men det skiter många blankt i. Vissa kvällar kan torg där det bedrivits torghandel ha drivor av kvarlämnade osålda prylar som det bara är att plocka på sig av. Ofta finns det en anledning av prylarna inte gick att sälja, men det går att hitta guldkorn som bara inte lyckades hitta den rätta köparen eller var fel prissatta. Om du själv har ett stånd och säljer dumpstrade prylar på en marknad är det perfekt läge att dröja kvar en stund efter och bygga upp ett lager inför nästa sväng. Även matmarknader kan ge fin utdelning.

Second hand-butiker

Second hand-butiker som Myrornas, Kupan och Erikshjälpen får in massor av donationer. En del går att sälja, annat inte. Och en hel del hamnar i deras containrar. Att rota igenom sådant inte ens Myrornas lyckas sälja begagnat låter kanske inte jättelockande, men det kan faktiskt vara givande. Ofta slängs saker som är mer värdefulla än det de har ute för försäljning i butiken. Klart värt en snabb titt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!