Att förvandla skräp till kontanter

Det finns få saker som är så tillfredställande som att sälja saker man har dumpstrat. Du har inte betalat något för det, du tjänar en slant och du gör en god gärning genom att rädda saker från att eldas upp på en gång. Dessutom blir det som att du skapar nya prylar (utan klimatpåverkan) eftersom du tar saker som annars skulle ha eldats upp och återför dem in i systemet igen och minskar efterfrågan på nya saker. Det sistnämnda betyder också att du blåser systemet och stora skrupelfria företag på en del av kakan, vilket är en extra bonus. Kan inte bli bättre!

Vänner, kollegor, bekanta

Det smidigaste sättet att slå mynt av det man hittat är förstås att sälja till eller byta med personer man känner. När det gäller mat brukar jag ha som princip att om det är en person som har dåligt ställt och behöver maten skänker jag bort den. Om det är en person som har det mycket bättre ställt än jag så får de köpa maten. Halva priset jämfört med i butik är rimligt. Win win. Jag får en slant, den som köper får billigare mat och klimatavtrycket minskar.

Bytesaffärer kan också vara ett bra sätt att få ut mer av dumpstringen. Någon har något du behöver och du har överskott av något annat. Det ger ju också oftast bättre kurs än att sälja eftersom du ofta får något lika mycket värt som varan istället för bara hälften. Det allra bästa är om du har några andra dumpstrare att byta med. Om ni är ute regelbundet kommer alla ha överskott av vissa matvaror och kan jämna ut det genom att byta med varandra och minska på kompletteringshandlandet.

Tradera

Har man hittat saker som är värda en del men inte väger mycket eller är skrymmande så är Tradera eller Ebay det bästa alternativet. Om det kostar för mycket att skicka är risken att frakten blir lika hög som värdet och då är det svårsålt. Därför är saker som böcker och möbler sällan meningsfull att lägga ut där.

En gammal sanning vid auktioner är att ett lågt utgångspris ofta genererar ett högt slutpris, för att även låga bud lockar till sig potentiella köpare. Men lägg inte utgångspriset så lågt att det inte blir värt jobbet att fota och lägga ut grejorna. Jag brukar ha ett utgångspris på minst 100 kronor och bryr mig inte om att sälja prylar som är värda mindre än så. Undantag kan vara väldigt små saker som är enkla att skicka om man har flera. Då kan 50 kronor vara okej. En sak att tänka på är att inte lägga ut alla samtidigt om du hittar många exemplar av samma pryl. Då konkurrerar dina egna auktioner med varandra.

En fin grej med auktioner är att du inte behöver ha särskilt bra koll på vad sakerna är värda. Om du råkat hitta något värdefullt kommer priset med största sannolikhet också bli därefter. Det viktiga är bara vad du vill ha för att det ska vara värt ansträngningen att packa och skicka prylen. Om saken visar sig vara värd mycket mer får du en glad överraskning.

Blocket

Den rätta sajten om man hittat saker som väger mycket och är värda en del pengar. Eftersom de flesta som handlar på Blocket söker lokalt så är de ofta beredda att hämta prylarna vid dörren. Där kan du sälja allt från tv-apparater till möbler, begagnade toalettstolar och byggmaterial. Eftersom en annons kostar en slant så behöver det dock vara saker som har ett visst värde.

Köp- och säljsidor på Facebook

Är ofta lokala och fungerar då som Blocket, annars som Tradera. En fördel är att man slipper avgifter. En nackdel är att säkerheten för betalningar och eventuella tvister med köpare inte existerar.

Antikvariat

Att sälja böcker styckvis kräver massvis med jobb och ger sällan särskilt stor utdelning i slutändan. Undantaget är om du hittat riktiga samlarobjekt som förstaupplagor av äldre författare som gavs ut i liten upplaga eller limiterade specialutgåvor. Sök på antikvariat.net och Bokbörsen om du har en bok som kan kvala in där. Men det händer ganska sällan. Det enklaste är att ta böckerna till ett antikvariat och sälja hela rasket på en gång. Deckare och andra bokklubbsböcker kan du lämna hemma. Kvalitetsskönlitteratur och bra faktaböcker är det som funkar. Har du bara hittat böcker som är av tveksam kvalitet är ett knep att slänga med några kvalitetsböcker från din egen boksamling som du kan tänka dig att avstå från. Då ökar chansen att inköparen på antikvariatet köper allihop och betalar åtminstone lite för de dumpstrade böckerna. Har du inga kvalitetsböcker i kassen är risken stor att hen tackar nej till alltihop. Om du själv gillar böcker är oftast ett inbyte ett bättre alternativ än kontanter eftersom du får en bättre kurs.

Begagnatskivaffärer

Samma här som med böcker. Skivor och DVD-filmer kostar mindre att skicka, men att sälja dem styckvis innebär ändå ett enormt jobb som sällan landar på någon timlön att tala om. Ta hela rasket till en seriös skivbutik. Skivorna ska vara i perfekt skick (vinyl kan ha lite repor, men helst inte) för att det ska vara någon vits med det. Även CD-skivor går fortfarande att få en slant för. Men även här är det kvalitet som gäller. Smurfhits, andra samlingsskivor, utdöda tuggummipopartister, religiös musik och klassiskt är inget att ens försöka med. Här får du precis som på antikvariat oftast en bättre kurs om du tar priset i inbyte mot andra skivor eller Dvd: er istället för kontanter.

Marknader

Att sälja på en loppmarknad en eller ett par gånger per år är ett bra komplement till de andra alternativen. Bra framförallt för att hela problemet med frakt på prylar med lågt värde försvinner. Här kan du ha en femkronorslåda, en tiokronorslåda och en tjugokronorslåda som drar in tillräckligt för att betala avgiften för en ståndplats och bensinpengar. Du kan även ha en gratislåda med billiga saker för att locka potentiella köpare till ståndet och bli av med saker som tar plats i förrådet.

Sedan säljer du en del dyrare saker där både du och köparen sparar in fraktkostnaden som hade tillkommit om du behövt skicka saken. På marknaden kan du också sälja böcker och skivor och få lite mer för en del av dem innan du kör lasset till antikvariatet eller begagnatskivbutiken.

Klädbyten

I många städer arrangerar olika föreningar klädebytesdagar. Det fungerar oftast så att du lämnar in kläder, får kuponger eller liknande, som kan användas för att ta kläder du själv vill ha. Ett utmärkt tillfälle att få användning för de där dumpstrade kläderna som är fina och fräscha men som inte passar dig själv. Ta hem alla kläder som inte är för slitna och googla klädbytesdagar i din stad!

Sellpy, Sellbag och liknande

Att sälja sina kläder och prylar via någon av säljtjänsterna på nätet är bekvämt. Du beställer en påse, fyller den, de hämtar den vid dörren och sköter allt. Problemet är att de som sköter jobbet istället för dig själv ska ha betalt och företaget ska gå med vinst. Det ordnas genom att de tar större delen av förtjänsten och ofta tar en avgift för kläder som inte blir sålda och i slutändan blir det knappt något kvar till dig. Klart bättre att få in rutin på att sälja prylarna själv. Är de värda nog mycket för att det ska vara någon idé att sälja på Sellpy så är det ännu bättre att ta större delen av vinsten själv. 

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!