Detaljhandelsbutiker

De dåliga nyheterna: Butiker som säljer prylar slänger inte lika ofta och regelbundet som matbutiker. Helt enkelt för att prylar inte har några bäst före-datum och alltså inte behöver slängas för att de ”går ut” eller för att en möglar i en förpackning. För att få bra utdelning behöver man ha lite tur och pricka in utrensningarna. Men tur har ju som bekant oftast mindre med slump och mer med envishet att göra. Kollar man många gånger så kommer man få tur.

De goda nyheterna: Prylar blir inte dåliga lika snabbt och kräver varken kyl- eller frysutrymme. Och här finns det en betydligt större chans att inte bara spara pengar utan även tjäna pengar.

Tioregeln är bra att tillämpa. Ge inte upp ett ställe innan du kollat deras sopor minst tio gånger. Om du kollat tio gånger utan att hitta något av värde är det antagligen läge att ge upp.

Leksaksbutiker

Från att min äldsta son var 2-8 år behövde jag inte köpa present när han gick på kompisars födelsedagskalas en enda gång. Alla presenter var sådana jag hittat i en Toys R Us-container (som försvann när kedjan gick i konkurs). Och då valde jag ändå att bara ge bort leksaker som fortfarande var kvar i sin förpackning och alltså såg köpta ut. Oförpackade leksaker som hittades blev presenter till honom.

De flesta leksaker har inte tillräckligt stort värde för att vara värda att sälja på Tradera eller Blocket, men de flesta som inte har barn själv har ju åtminstone släktingar eller bekanta med barn och förväntas hosta upp med presenter till jul och födelsedagar. Då finns det mycket pengar att spara.

Har du ett överflöd av leksaker finns det också möjligheter att göra en deal med släktingar också. Du står för presenterna från dem till dina ungar och vill de ge något kan de sätta in en slant på ungarnas sparkonton istället för att köpa något.

Det är heller inte omöjligt att slå mynt av det man hittar i leksaksbutikssopor. Förutom mindre leksaker som utgått ur sortimentet kastas nämligen även butiksexemplar och då kan det handla om allt från arkadspel till körbara elbilar och kompletta enorma studsmattor för trädgårdar (man ska inte inbilla sig att en studsmatta sparas på lagret från en sommar till nästa och monteras upp igen). Sådana saker slängs väldigt sällan på grund av att de gått sönder, så det är klart värt en chansning att ta hem och montera ihop dem. Se bara till att inte missa att få med dig någon del.

Klädbutiker

Oftast är klädbutiker inte särskilt givande att dumpstra vid. Många är bra på att skicka kläderna till återvinning (där de flesta ändå eldas upp) och när kläder slängs i vanliga containrar skärs de ofta sönder innan de slängs för att inte varumärket ska devalveras och för att minimera risken att någon tar kläder från soporna och sedan reklamerar dem. Men helt omöjligt är det förstås inte. Även om personalen har som rutin att skära sönder allt kommer det gånger när de inte har tid eller ork att sköta den märkliga arbetsuppgiften fläckfritt och struntar i det.

Sport- och vildmarksbutiker

Om kläder, ryggsäckar, tält och liknande slängs så skärs de liksom på klädbutiker ofta sönder av samma orsaker. Men många produkter är inte lika enkla att förstöra som kläder. På sådana ställen går det ofta att hitta annan sportutrustning som är intakt. Det kan vara allt från butiksexemplar av hockeymål och studsmattor till skridskor, skidor, fiskeutrustning, c-vitamintabletter i rör och frystorkad mat. Ja, allt som säljs på sportbutiker helt enkelt. Och även här slarvas det med kläderna, så det går att hitta felfria exemplar ibland.

Prylbutiker

Ställen som Jula och Rusta har fantastiskt mycket skräp i sitt sortiment och den största risken med att dumpstra där att man lätt släpar hem en massa skräpprodukter som blir liggande och tar plats ett tag innan man själv slänger dem. Men det går att göra bra fynd också. Som lågenergilampor och batterier som har problem med upphängningen eller hela klickgolv. Mindre fynd kan göra det värt att ta en titt då och då. De större fynden kan bli riktigt lönsamma.

Sängbutiker

Ställen som Jysk Bäddlager och Kungsängen förstör liksom klädbutikerna ofta prylar innan de kastas, men det är inte alltid personalen orkar hålla i rutinerna. Här finns det möjligheter att hitta allt från möbler och dyra luftmadrasser till täcken som kastats för att hantaget på påsen runt täcket gått av och liknande.

Kontorsmaterialbutiker

Ställen som Office Depot slänger mest produkter som det är något fel på, men något fel kan betyda att en packe skrivarpapper eller en bunt med block fått en stöt så kartongen runt skadats. Tillgång till kontorsmaterialsbutikssopor kan betyda att du aldrig behöver köpa kontorsmaterial igen.

Blandade butiker

Butiker som ÖoB och Dollarstore bjuder på allt från mat, godis och hygienprodukter till kläder och prylar. Även här riskerar man att släpa hem en massa skräp, men man lär sig snabbt att rata sådant man inte behöver och som inte går att sälja. Här kan mat och godis hålla en flytande mellan de bättre fynden.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!