Soprumshacks

Några tips för att få ut mer av soprumsdumpstringen.

Härsken olja

Det händer att man hittar oöppnade flaskor med matolja i soprummen med passerade bäst före-datum. De är bara att ta och använda som vanligt. Är en flaska olja oöppnad håller den oftast i minst ett par år efter datumet. Oftare händer det dock att man hittar en halvfull flaska olja som har härsknat. Även den har ett värde. Spara flaskan och använd som tändvätska nästa gång du grillar. Den härskna lukten brinner upp så fort den fyllt sin funktion och påverkar inte smaken på det du grillar.

Batterier

Många leksaker och annan elektronik som är batteridrivna slängs med batterierna kvar i prylarna. Oftast är inte batterierna slut utan går att plocka ur och använda. Det går även att hitta till exempel tv-box-fjärrkontroller som aldrig använts och har slängts med medföljande batterier i ett oöppnat paket i kartongen.

Pappersbaksidor

Om du som jag skriver ut massor av utkast på saker du behöver läsa igenom för att inse att det inte håller är det bara onödigt att använda köpt skrivarpapper. I pappersinsamlingskärlen går det att hitta obegränsat med papper som bara är använda på ena sidan. Ta hem en kasse då och då och använd som skrivarpapper till allt där inte baksidan behöver vara blank och snygg. Även bra att använda till handlingslistor och att göra-listor och allt annat du behöver slaskpapper till.

Packmaterial

Om du börjar dumpstra i soprum och sälja fynd på Tradera eller andra sajter regelbundet kommer du att behöva gott om packningsmaterial när du ska skicka sakerna. Sådant finns det i stora mängder i soprummen. Spara på vadderade kuvert, kartonger i bra storlekar och bubbelplast så du har det lättillgängligt när det är dags att skicka.

Klimatkompensation

Många betalar dyra pengar för att klimatkompensera på olika tveksamma sätt. Det är helt onödigt. Vill du göra något extra för klimatet är det bara att jobba lite extra i soprummet när du ändå är där och gräver genom att hjälpa grannar som inte är kapabla till att sopsortera. När du ändå går igenom soppåsar kan du passa på att slänga över plast till kärlet för plaståtervinning, metall till metallåtervinningen, glas till glasåtervinningen och så vidare. Bäst nytta gör du när du tar stora kartonger som folk slängt i brännbart och lägger över dem i kartongåtervinningen.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!