Hushållssoprum del 2

Mat

Den mesta maten som slängs av hushåll är en geggig sörja i matavfallspåsarna och det är självklart inte intressant. En snabb kik ner i matavfallstunnan kan dock ändå vara värt det. Tar bara någon sekund och i sällsynta fall har någon råkat tänka fel och slängt ner en obruten förpackning direkt i tunnan. Det kan vara ett oöppnat filpaket eller en konserv med ravioli. Och mycket av hushållens slängda mat hamnar också i brännbartsoporna. Det går att hitta allt från obrutna förpackningar av yoghurt och fil till oöppnade paket med kakor, kex och choklad, oöppnade flaskor med öl och olivolja. Oftast är det släng varan-datumet som spökar. Bara att tacka och ta emot. Vissa hushåll kör dessutom samma princip som matbutiker i fråga om frukt. Om en klementin möglat i ett nät slängs hela nätet. Bara att tacka och ta emot en gång till.

Alkohol

En grundregel vid hushållssoprumsdumpstring är att alltid känna på slängda vinboxförpackningar. Förvånansvärt ofta är de halvfulla eller fulla till en tredjedel och annars brukar det gå att klämma ut åtminstone något glas om man plockar ur påsen ut boxen. Var extra uppmärksam på söndagar och måndagar. Många tänker efter helgen att de aldrig ska dricka igen och rensar köket på allt i alkoholväg.

Vinproducenterna uppmuntrar till svinnet genom att skriva på boxarna att de bara håller i två veckor efter att de öppnats. Det är självklart bullshit. Oftast håller de i flera månader. Sedan kan vinet börja smaka lite vinäger. Det är inte farligt, men inte så gott att dricka. Då är det bara att använda det i matlagningen istället. Att kasta vin är helt onödigt.

Pant

Att gå på stan och leta pant i sopkorgar verkar vara ett rätt tröstlöst jobb. Plockar man pant i soprum är det betydligt mer bekvämt. Du behöver inte gå flera hundra meter för att hitta en burk (dock sämre ur en motionsaspekt). I undantagsfall kan folk ha varit så ordningsamma att de slängt pantburkarna i metallåtervinningen och pet-flaskorna i plastinsamlingen. Då är det bara att plocka ihop en kasse. Oftast ligger de dock i brännbartsoporna. Ibland tillsammans med andra sopor i påsarna, ibland i en egen påse med bara pant. Då och då händer det också att någon bakfull stackare efter en fest slängt en hel säck full med pant för att den bara inte orkade släpa med den till affären. Håll extra koll om det varit fest i kvarterslokalen. Och förstås dagarna efter nyårsaftonen. Då är chanserna extra goda även för halvfulla vinboxar, oöppnade ölburkar och halvfulla flaskor med ketchup, senap och hamburgerdressing.

Kassar

I och med den nya plastpåsskatten som infördes 1 maj 2020 började bärkassar som köps när man handlar kosta uppemot sju kronor styck. Det gör det ännu mer värt att plocka på sig kassar när man ändå söker igenom soprummen. När man tar sväng till några hushållssoprum behöver man aldrig ha med sig påsar eftersom det alltid finns fina påsar att ta med sig grejorna hem i. Många slänger sina tidningar i papperskassar utan att tömma ut dem. de kassarna är alltid rena och fina. Även papperskassarna som pappförpackningar slängs i är oftast rena nog att använda.

Många ser även flergångsplastkassar i tjockare plast (som IKEA-kassar) som engångsprodukter och kastar dem när de använts en gång. De är förstås perfekta att dumpstra med eftersom de bara är att skölja ur och använda många gånger.  Se till att samla ihop till en gratisuppsättning.

Kläder

Under ett år bodde vi i en lägenhet i andra hand i ett hus med ett soprum som passade oss som handen i handsken. I samma hus bodde nämligen en familj med ett barn som var ett år äldre än min äldsta son. Eftersom barn växer snabbt i 4-5-årsåldern blir omsättningen av kläder stor, vilket var rena jackpotten för oss. Flera gånger under året hade familjen rensat ut ett par kassar med fina barnmärkeskläder, som inte var ett dugg slitna och passade min son perfekt. Vi behövde knappt lägga några pengar alls på kläder till honom på två år. I samma hus bodde dessutom en man med samma mått som mig som gång på gång slängde knappt använda märkeskläder.

Sådan tur har man förstås sällan, men kläder slängs ofta. En tredjedel av alla klädesplagg som köps används inte alls. De blir alltså liggande i en garderob ett tag och förpassas sedan till soporna. En hel del används inte av en anledning så klart, men smaken är ju olika och kollar man regelbundet igenom alla klädkassar man hittar vore det konstigt om man inte hittar några plagg som känns okej att använda.

Och när det gäller kläder som inte behöver vara snygga, till exempel sådan man dumpstrar i eller använder när man joggar, är ute i skogen, fiskar eller renoverar, går det att plocka hem obegränsat. Reklam t-shirtar i soporna är nästan alltid oanvända. Passa på att använda dem när det inte är så noga och undvik att slita på de fina kläderna!

Prylar

Det har nog hänt de flesta att man fått en pryl som man inte gillar i julklapp eller blivit lurad att köpa något som verkade skitbra just då, men som man sedan insåg inte var ens grej. Prylen blir liggande ett par år innan den blir utrensad när det behöver göras plats för nya meningslösa prylar. De flesta orkar inte skaffa ett konto på Tradera eller Blocket för att sälja en pryl och tjäna 50 kronor. Det är inte så konstigt. Här har du som dumpstrar däremot ett guldläge. Att lägga ner en massa arbete för sälja en pryl är oftast meningslöst, men att samla ihop ett gäng prylar och lägga ut dem på löpande band är däremot väldigt meningsfullt eftersom det kan ge en fin extrainkomst.

De flesta som bor i Sverige har det tillräckligt gott ställt för att ha råd att slänga även dyra prylar som det inte är något fel på. Och det är när du hittar dem du får igen den där tiden när du bara har fått en rätt skral timlön på att plocka pant. För de riktigt fina fynden kommer. Det kan du vara säker på.

Det absolut bästa är förstås om det råkar vara en pryl som du har användning för själv. Som när du hittar en ballongvisp eller en ny ryggsäck precis när det var dags att inhandla en. Oftast har man förstås inte sådan tur och då är det att sälja som gäller. Här följer en lista över några vanliga fynd att hålla utkik efter:

Porslin – Här är det oanvända samlarserier som är mest intressant. Även äldre delar av serviser från bruk som Rörstrand och Gustavsberg kan vara intressanta om de är i bra skick. Ta hem och googla om du hittar något du inte har koll på. Det är bara att slänga dem igen om de visar sig vara värdelösa. Gamla spruckna tallrikar och IKEA-serviser är ointressant om man inte har användning för dem själv.

Glas – Här är samlarsaker från glasbruken intressanta och samlarföremål från till exempel Iittala. Ta hem och googla om du inte har koll.

Vinylskivor – Intressant om det inte är dansband, klassiskt och popskivor av artister som var kända på 80- 90-talet och nu är helt ute. Övriga skivor är framförallt intressanta om de är i bra skick, men även något repiga exemplar av värdefulla skivor kan vara värda en del. Googla om du är osäker.

CD-skivor – Intressant om det inte är Mr Music eller Smurfhits eller klassiskt. Men bara om de är i perfekt skick, alltså inte har några repor. Även skivor med små repor kan dock gå att få en liten slant för på marknader.

DVD och BlueRay-skivor – Här är det mesta intressant om de är i perfekt skick, alltså saknar repor. Även skivor med små repor kan dock gå att få en liten slant för på marknader.

Böcker – Bara intressant om det inte är deckare och andra bokklubbsböcker (alltså böcker som trycktes i enorma upplagor som nu svämmar över alla Myrornas butiker) och daterad kurslitteratur.

Datorer – Gamla datorer har inget värde i sig, men det går att plocka ur de viktiga komponenterna (RAM-minnet och processor), vilka är intressanta för folk som bygger egna datorer och till skillnad från hela datorer kostar minimalt att skicka.

Tv-apparater – Många nöjer sig bara med det senaste och eftersom det senaste bara är det senaste en kort period så betyder det att de ständigt byter upp sig. Personer med sådana tendenser orkar ofta inte göra sig omaket att sälja det de byter ut utan slänger det i soporna. Om du hittar en platt-tv är det helt klart att ta hem den och testa om den funkar. Gör den det går det att få en hyfsad slant för den.

Leksaker – Soprum svämmar ofta över av avlagda leksaker och har man barn finns det förstås en hel del ungarna kan få glädje av. I övrigt är det främst leksaker med något slags samlarvärde man bör hålla utkik efter. Dit hör till exempel gamla Star Wars-figurer, He Man-gubbar, gamla My Little Ponny, gamla Barbiedockor och liknande. För att de ska ha något större värde krävs dock att de är i bra skick.

Lego – Lego är värt pengar även om det inte är komplett i obrutna förpackningar (vilket bara är att glömma). Kilopriset för lego på Tradera brukar vara mellan 100 och 200 kronor. Så om någon rensat ut ungarnas lego är det bara att ta hem och tvätta och rensa bort trasiga bitar och sälja. 

Tv-spel – Här är det framförallt äldre spel med samlarvärde som är intressant. Exempelvis spel och konsoler som Nintendo Entertainment System (8-bitars) och Supernintendo. Även nyare spel kan vara intressanta om de är kompletta och fungerar.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!