Hushållssoprum

Bor du i lägenhet och delar ett soprum med dina grannar? Grattis! Då har du tillgång till en riktig guldgruva. Råkar det vara så att passerkortet fungerar även till de andra soprummen i området? Dubbelgrattis! Hushållssoprum kan i bästa fall vara lika bra fyndplatser som matbutikers sopor och har fördelen att de finns precis där du bor, vilket betyder att du inte behöver lägga tid på att ta dig över halva stan för att komma dit.

En viktig sak när det gäller dumpstring i soprum som delas av många är att inte låta bra fynd ligga kvar för att du tänker att du kan hämta upp dem senare. Till exempel kan det vara lockande att lämna saker om du ser något när du bara ska slänga en soppåse innan du åker till jobbet för att det är jobbigt att gå tillbaka upp till lägenheten. Om det är bra saker så kommer de med högsta sannolikhet vara borta några timmar senare. Fler än man tror hugger saker om de är värdefulla. Eventuellt kan man göra så att man gömmer sakerna under några soppåsar tills man kommer tillbaka. Även om många tar bra saker när de ser dem är det få som gräver bland soporna om de inte ser något bra direkt. Men då gäller det att ha koll på vilka dagar soporna töms. Det säkraste är att ta hand om prylarna direkt. Är det saker som du egentligen inte har användning för, men det gör ont i hjärtat att se slängda är det dock en bra taktik att lämna dem ett tag, för då är det ju bara bättre om någon annan som har mer användning för dem tar dem.

Få tillgång

Kör du bara soprummen i ditt eget område har du en nyckel, kod eller passerkort och behöver inte anstränga dig. Om du vill utöka ditt utbud finns det dock en del knep. Då kan du till exempel låna en väns nyckel. Kanske till och med få en kopia mot en gentjänst eller lite dumpstrade prylar eller mat? Om soprummen i fråga har kod till låset kan du köra knepet att ta med dig en soppåse och be någon som du ”råkar” gå in samtidigt som om koden för att ”du råkat glömma bort den”. Och om du flyttar från ett ställe du bor på och inte vill gå miste om det där supersoprummet som försett dig med kläder, pantburkar och mat i ett par år så är det läge att ”råka” tappa bort passerkortet när du ska flytta. Den eventuella avgiften du får betala för det borttappade kortet tjänar du igen på nolltid.

Ha koll på förändringar

När det gäller hushållssopor är det extra viktigt att vara uppmärksam på vad som händer i ditt bostadsområde. Märker du att någon håller på att flytta ut är det läge att ha järnkoll på närmsta soprummet. När folk flyttar drabbas de ofta av slängvansinne och rensar ut allt från flera hyllmeter med böcker till oöppnade toapappersbalar. Om det ska stamrenoveras och ett helt hus hyresgäster flyttar ut gäller det att se till att du har gott om utrymme i förrådet.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!