Hur du undviker att bli matförgiftad

Att någon blir matförgiftad av en produkt som tas direkt ur en nyöppnad förpackning och hanteras korrekt är mycket ovanligt. Det går visserligen ut återkallanden då och då, när något gått fel med en produkt, men de gånger det handlar om bakterier så är det ändå vanligtvis sådana som dör av upphettning (till exempel salmonella) och alltså inte är någon fara så länge man hanterar livsmedlet rätt. Och andelen produkter som återkallas är en försvinnande liten del i det stora hela. Om du som dumpstrare håller koll på Livsmedelsverkets återkallanden och dumpstrar maten är risken mindre att du råkar ut för något än om du handlar maten på en affär eftersom eventuella fel oftast redan har upptäckts när maten hamnar i soporna.

Saker att hålla koll på vid hanteringen av livsmedel:

* Var noggrann när du skär kyckling och kött så det inte råkar stänka på salladen eller andra livsmedel som inte kommer hettas upp som står bredvid. Och tvätta knivar, skärbrädor och annat som varit i kontakt med det råa köttet.

* Ät inte hamburgare eller biffar gjorda på köttfärs som inte är genomstekta (om du inte vet att färsen förkokats eller förstekts innan burgaren sattes ihop).

* Skölj alltid färdighackad sallad som säljs i påse oavsett vad det står på förpackningen.

* Koka frysta bär.

* Ät inte rökt lax, gravad lax och mögelostar om du är gravid eller har nedsatt immunförsvar på grund av risken för listeria (om de inte hettats upp, listeria dör vid upphettning).

 * Ät och drick inte möglig sylt och saft även om möglet tagits bort.

* Sätt in tillagad mat i kylen så fort den kallnat i förslutningsbart kärl.

* Skicka tillbaka mat som inte är genomvarm om du äter på restaurang.

* Undvik råa ostron eftersom det är helt omöjligt att veta om de innehåller norovirus (vinterkräksjuka). Ostron är alltid en chansning oavsett hur fin restaurangen du äter på är. Om du inte tycker att ostron är så gott att det är värt risken.

* Undvik opastöriserad mjölk. Bor du på en bondgård och dricker opastöriserad mjölk regelbundet bygger du upp en viss motståndskraft mot vissa av mikroberna som kan finnas i mjölken. Om du inte gör det är det alltid en riskprodukt. Tycker du väldigt mycket om det kan det dock vara värt risken om du inte tillhör en riskgrupp.

Följer du de här råden är risken minimal att du drabbas av matförgiftning.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!