Hållbarhet

Massor av mat kastas helt i onödan på grund av det där datumet som står på paketet. De flesta datumen behöver man överhuvudtaget inte bry sig om. Undantaget är lättfördärvliga produkter som istället för bäst före-datum har sista förbrukningsdag som märkning, till exempel rå kyckling och köttfärs. Även de produkterna håller oftast ett tag efter datumet, men hittar du ett paket kycklingfilé som är en vecka gammalt eller har legat varmt är det ingen idé att ens öppna det eftersom det kommer lukta och smaka illa.

När det gäller produkter med bäst före-datum så har märkningen i princip inget att göra med om produkten blir farlig eller inte. Livsmedelsindustrin i dag är väldigt duktiga på att inte ha med farliga bakterier i produktionen och om det inte finns några farliga bakterier när produkten förpackas så finns det inga farliga bakterier när den packas upp. Farliga bakterier uppstår nämligen inte ur tomma intet i en stängd förpackning. De måste finnas där från början eller tillkomma i efterhand, kontaminera livsmedlet.

Här kommer en lista på  exempel på produkter och hur de kan hanteras.

Reservation: Allt kan hända. När jag nedan skriver ”Blir inte farliga i obruten förpackning” betyder det inte att det aldrig händer, bara att sannolikheten är väldigt låg. Det finns naturligtvis alltid en risk att sjukdomsframkallande bakterier kan finnas i en produkt om något gått fel i produktionen. Men risken är väldigt liten och egentligen lika stor när man handlar mat på affären som när man hittar den i soporna. Om någon av de sjukdomsframkallande mikroberna finns i en förpackning så fanns den där från början.

Mejeri

Mjölk – Sporer av bakterien Bacillus cerus som kan ge diarré överlever lågpastörisering och kan växa till sig när mjölken blir gammal. Men innan det händer är mjölken väldigt äcklig och svår att få ur paketet för att den är så klumpig. Så länge den luktar och smakar bra är den aldrig farlig. 

Högpastöriserad mjölk – Samma som vanlig mjölk, men håller betydligt längre.

UTH-mjölk – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Filmjölk – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Yoghurt – Blir inte farlig i obruten förpackning. Och har extremt lång hållbarhet.

Smör – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Margarin – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Ägg – Blir inte farliga i obrutna skal. Datummärkningen på ägg är reglerad av EU för att förhindra salmonella i södra Europa, vilket gör att ägg håller i månader efter datumet. Sedan kan de ruttna, men blir inte farliga. 

Bröd och bageri

Hårt bröd – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Mjukt bröd – Kan mögla eller bli torrt. I övrigt blir det inte farligt.

Kött och chark

Färsk kyckling – Kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier även om den inte luktar, men de dör vid upphettning.

Fryst kyckling – Se färsk kyckling.

Köttfärs – Se färsk kyckling.

Färskt kött i bitar – Kan ha sjukdomsframkallande bakterier, men de ligger bara på ytan och dör vid upphettning.

Salami – Kan i sällsynta fall innehålla listeria- och ehec-bakterier.

Fisk och skaldjur

Färsk fisk från våra breddgrader – Blir inte farlig i obruten förpackning (men börjar lukta och smaka illa snabbt).

Tonfisk och annan färsk fisk med mörkt kött – Kan ge histaminförgiftning om den förvaras varmt och äts långt efter datumet.

Rökt och gravad fisk – Kan innehålla listeria som växer även i kylskåp. Går dock alltid bra att äta om de hettas upp, som i en pastasås eller gratäng eftersom listeria dör vid upphettning.

Förkokta skaldjur – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Okokta skaldjur (som frysta tigerräkor) – Kan i undantagsfall innehålla sjukdomsframkallande bakterier som dör vid upphettning.

Övrigt

Tillagade färdigmatsrätter – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Torr pasta – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Färsk pasta – Kan mögla även i obruten förpackning, men blir i övrigt inte farlig.

Ris – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Torrvaror – Blir inte farlig i obruten förpackning.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!