Matdumpstringshacks 4

Plantera kryddväxter

Fina kryddväxter hittas inte så ofta, men även trötta exemplar går att få ut något av. Klipp ner växten, plantera i en kruka och njut av att ha färska egenodlade kryddväxter till matlagningen. Funkar förstås bra att göra även med köpta kryddväxter. En liten djungel med kryddväxter på fönsterbrädet är allt annat än fel.

Ful lök

Lök är en fantastisk grönsak ur svinnsynpunkt eftersom den går att skala. Om de yttersta skalen är mögliga eller ruttna är det oftast bara att skala bort dem och använda det som fortfarande är fint inuti. Så länge en lök inte är mjuk rakt igenom går den fint att använda. Och har den groddat sig är det bara en bonus. Då får man lite salladslök på köpet, vilket ger en extra dimension till maträtten. Även vitlök som har groddat sig är en bonus i form av salladsvitlök.

Ful kål och sallad

Kål är en fantastisk produkt eftersom den blir dålig utifrån och in. Det här betyder guld för dig som dumpstrar. I 99 procent av fallen är vitkålshuvudet fint inuti även om det är brunt på utsidan och därför har kastats. Skala bort det fula och ät resten. I 80 procent av fallen är även salladshuvuden fina inuti även om de är bruna på utsidan. Samma där. Skala bort det fula och ät resten. Ibland kan sallad ruttna inifrån också. Det är inga problem. Skala bort det yttre och rensa bort det fula innerst. Resten går fint att äta.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!