Matdumpstringshacks 3

Läckande mjölk

Mjölk slängs oftast på grund av släng varan-datumet, men ibland hittar man också mjölkpaket som har något litet hål och läcker. Om inte paketet badat i en gegga av smuts funkar det bra att ta hem det och sätta en fryspåse runt paketet och använda mjölken som vanligt. Små hål som gör att det läcker ut ur paketet betyder inte att det läcker in i paketet. Så länge mjölken luktar och smakar bra är det bara att använda den. Samma sak gäller juice och andra produkter som säljs i tetrapack.

Kaffe med vakuumsläpp

Nästan varje gång jag är ute hittar jag kaffepaket som är kastade på grund av att vakuumet släppt. Vakuumsläpp gör att kaffet tappar smak snabbare, men det håller ändå i minst några månader, så bara att ta hem och dricka och vara pigg och glad.

Spruckna ägg

Efter storhelger som jul, påsk och midsommar hittar man nästan alltid enorma fynd av ägg på grund av att butikerna bunkrat upp överdrivet mycket för att inte riskera att få slut och irriterade kunder under julhandlingen. Resten av året är de flesta ägg man hittar kastade för att en eller två gått sönder i ett paket som blivit klämt eller tappats i golvet. Då tar man självklart hand om de ägg som är hela. Vad många missar att ta hand om är äggen som är spruckna men fortfarande har en hel hinna innanför skalet. De fungerar förstås inte att koka, men de funkar bra att steka och att använda i mat. Så länge hinnan är hel håller äggen ändå i veckor i kylen. Jag har aldrig varit med om att sådana ägg blivit dåliga, men ett tips är förstås att använda dem först, rimligen håller de inte i lika många månader som ägg med hela skal.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!