Matdumpstringshacks

När det gäller att ta tillvara på så mycket som möjligt av det man hittar är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Jag ska dela med mig av några av mina bästa tips för att använda matvaror som många dumpstrare lämnar. När jag tar en liten sväng med cykel brukar jag ofta åka ut extra sent så att sannolikheten att andra redan varit på ställena är stor. Det finns inget mer tillfredställande än att plocka ihop ett par kassar mat av det som först butikspersonalen och sedan andra dumpstrare har ratat. Det där med sista utposten igen.

Krossade tomater

Tomater är den grönsak som slängs mest av alla. Ofta kastas de för att en eller två blivit dåliga i en bytta. Då är det förstås bara att ta de som är bra och käka i en sallad eller i vad som helst. Men ofta blir tomater även utrensade för att de spruckit, fått någon fläck eller börjat bli mjuka. Då är det läge att göra egna krossade tomater. Gör man alla tomatsåser (pastasås, pizzasås, salsan till tacos, med mera) så märker man snart att det går åt väldigt mycket tomater. Och krossade tomater på konserv eller tetra är ovanligt att hitta eftersom de har lång hållbarhet.

Det man gör är helt enkelt att skära bort eventuella fula delar på tomaterna, hacka dem i bitar, koka i fem minuter och frysa in i portionsförpackningar. Om tomaterna har möglat är de bara att kassera, men egentligen bara då. Och har de bara möglat på grenen och bladen är det bara att plocka bort dem och använda resten. Om de blivit svarta i knoppen (där skaftet suttit) är det bara att skära bort den. Fyra deciliter hackade kokta tomater motsvarar ungefär en konserv krossade tomater. Självklart går det lika bra att göra med cocktailtomater, bara att det blir lite mer jobb.

Pressad juice

När det är högsäsong kastas så mycket nät av apelsiner och klementiner att du antagligen kommer få problem att ta hand om alla. Om du hittar mer än vad du kan få med dig hem är det förstås inget annat att göra än att lämna. När det inte är högsäsong finns det dock ingen anledning att lämna en enda apelsin eller klementin som inte har möglat eller ruttnat totalt. Stenhårt torrt skal eller svarta fläckar är inget hinder för att ta hem och pressa dem.

Alla citrusfrukter går bra att pressa till juice. Min favorit är ungefär hälften apelsin och hälften klementin, satsumas, mandarin och liknande. Då blir juicen lagom söt. Men allt från 100 procent apelsin till 100 procent klementin fungerar. Har man bara en klementin gör det ingen skillnad för smaken i en juice som i övrigt bara innehåller apelsin, men det är inget hinder för att pressa i den också, då går den ju åt.

Se kommande inlägg för fler tips! Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde: