Att ta hand om maten

Okej. Nu står du i köket sent på kvällen med några kassar kladdig mat. Bra jobbat! Nu kommer nästa steg. Att ta hand om den på bästa sätt. Vad man behöver göra innan man går och lägger sig beror lite på vilket väder det är ute, åtminstone om man har en balkong.

1. Vid sommarvärme (varmare än tio grader på natten):

Gör rent och stoppa kylvaror och frysvaror i kylen och frysen på en gång.

Grönsaker, frukt och torrvaror kan ställas på balkongen till morgonen efter.

2. Vår, höst, vinter (mellan 10 grader plus och minus 2 grader)

Gör rent och ta hand om frysvaror och sådant som ska frysas som kött och fisk direkt.

Kylvaror, frukt och grönsaker och torrvaror kan vara på balkongen till morgonen efter.

3. Vinter (minus 2 grader eller mer)

Gör rent och ta hand om grönsaker och frukt direkt (potatis och rotfrukter kan ligga ute om det inte är minus tio eller mer).

Kylvaror som fil, yoghurt och en del annat kan få förstörd konsistens om de fryser, men det är bara vid många minusgrader, när de blir genomfrusna. Mjölk kan förvaras hur kallt som helst utan att det spelar någon roll.

Balkongen kan fungera bra som ett extra kylskåp vid platsbrist under vinterhalvåret. Men håll koll på temperaturvariationer så inte maten blir förstörd vid en köldknäpp eller plötsligt varmt väder.

Maten kan göras ren bara genom att skölja den i ljummet vatten. Ett tips är dock att ta det ett steg längre och tvätta den likadant som man diskar, alltså med en svamp med lite diskmedel på. Diskmedlet har fördelen att det tar kål på mögelsporer som kan ha kontaminerat även frukter och grönsaker som ser fräscha ut via kontakt med sämre exemplar. Mögelsporer finns i luften överallt hur rent man än har, men man vill ha så få av dem som möjligt för att maten ska hålla så länge som möjligt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!