Lagen och moralen

Frågan om det är lagligt eller inte att dumpstra dyker upp titt som tätt i media och ibland uttalar sig någon åklagare eller polis som säger att det är olagligt eller att det inte är det. Svaret är att ingen egentligen vet, helt enkelt för att något fall där mat tagits från en öppen container aldrig varit uppe i rättegång. Det finns inget prejudikat. För att det skulle bli ett prejudikat så måste ett sådant fall dessutom tas upp i hovrätten och dit är det långt.

Om man bryter sönder lås för att ta sig in i ett soprum eller en container är det självklart ett brott. Samma sak om man tar något som har ett tydligt andrahandsvärde, exempelvis kopparskrot. Då är det stöld. Det fina med mat som har kastats i ett sopkärl är dock att den oavsett hur mycket den kostade innan den slängdes ner i kärlet blir juridiskt sett värdelös när den hamnar där. Mat som legat i ett sopkärl får nämligen inte säljas enligt livsmedelslagen. Så blir man dömd för stöld av dumpstrad mat bör det rimligen bli 0 kronor i böter eftersom stöld är ett brott där man sätter straffet rakt av utifrån värdet på det stulna.

En mer trolig brottrubricering skulle kunna vara egenmäktigt förfarande. Man får dock komma ihåg att brott rörande dumpstring inte är ett sådana där staten går in som målsägare. Det krävs alltså att en butiksägare blir målsägare och det är troligen få butiksägare som vill ha en sådan pr. Dels på grund av att det skulle blotta hur mycket bra mat eller varor de slänger, dels för att det inte skulle vara så snyggt med en rik butiksägare som stämmer en fattig eller miljökämpande dumpstare som tagit hand om fin mat de bara kastat i soporna.

Bra dock att vara medveten om att risken är något större om man dumpstrar saker som elektronik och kläder som har ett tydligt andrahandsvärde än om man dumpstrar mat. Risken är dock i båda fallen försvinnande liten.

De flesta verkar dessutom överrens om att det är något bra att ta hand om mat och prylar som annars skulle eldas upp eller bli biogas. Moraliskt sett har man opinionen på sin sida och även poliser som dyker upp när man dumpstrar brukar se det orimliga i att göra något åt det eventuella brottet.

Om polisen kommer är den bästa taktiken att vara trevlig och ärlig med vad man gör. Förklara vad du gör och varför. Om du börjar ljuga om att du bara skulle gå bakom containern och slå en drill eller är ute på promenad märks det lätt att du inte är ärlig och chansen att poliserna ska bli välvilligt inställda minskar drastiskt. Maktpersoner tycker inte om när du ljuger för dem. Tryck mer på miljöaspekten än på gratis mat-aspekten. Och på att du hämtar mat för att skänka till behövande (även om det bara har hänt någon enstaka gång). Fly inte från polisen och gör inte andra saker som får det att verka som att du gör något olagligt (även om du kanske gör det).

Mina erfarenheter är av poliser vid dumpstring är bara goda. Oftast har de bara önskat oss lycka till och åkt vidare, enstaka gånger har de sagt åt oss att slänga tillbaka det vi hittat och åkt vidare. En gång stannade de kvar och kollade så vi verkligen gjorde som de sade. Vi åkte hem, tog en fika och åkte tillbaka och hämtade maten lite senare. Risken att poliser ska stå och övervaka en sopcontainer en hel natt är inte överhängande.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!