Dumpstringsetikett

Eftersom dumpstring rör sig i en gråzon lagmässigt och inte är subventionerat av butikerna finns det inget officiellt regelsystem. Men några oskrivna regler sitter ändå där bland folk som har varit med ett tag och är man ny är det bra att gå efter dem för att inte göra sig ovän med andra dumpstrare och reta upp butiksägare i onödan.

1. Hålla rent och snyggt.

Att inte skräpa ner runt sopkärlen är en självklarhet för 99 procent av alla dumpstrare. Dels är det otrevligt att lämna ett ställe osnyggt. Dels är det ren självbevarelsedrift. Om butiksägaren och de anställda gång på gång möter en nergrisad baksida ökar risken för att de ska börja låsa med ungefär 100 procent. Det är fullt möjligt att det kommer gå att klippa upp de första låsen med bultsax, men då kommer garanterat större lås eller en ny lösning med ett soprum i själva butiksbyggnaden med lås och larm.

2. Dela med sig.

Om man står vid en container med högar av ost, vegoburgare och godis runt fötterna och det kommer andra dumpstrare är det logiskt att dela med sig. Den som kom först och har slitit med att gå igenom och plocka ut fynden har självklart förtur och hittar du bara en ost så är den självklart din. Men man plockar inte med sig 30 ostar framför näsan på andra dumpstrare utan att dela med sig. Är det skralt med fynd och de andra glider in sent är det dock helt okej att ta hand om det mesta själv.

Kommer man samtidigt som andra dumpstrare till en container är det enklast att precis som med kompisarna man åker ut med dela lika på grejorna. Att vara generös brukar dessutom löna sig i längden. Om du kommer senare till ett ställe nästa gång så kommer dumpstrarna du delade med dig till förra gången dela med sig till dig den här gången, om de inte är fullständigt socialt inkompetenta (och det är det få dumpstrare som är).

3. Börja efter att personalen gått

Om ett ställe har sina sopkärl låsta på natten men öppna på dagen kan enda alternativet vara att gå dit när butiken har öppet. I övriga fall är det bäst att vänta tills personalen gått hem. En del butiksanställda kan tycka att det är läskigt om det springer folk och rotar i soporna när de ska slänga saker. Dumpstrare kan vara i vägen och störa arbetet. Och det är alltid bäst att märkas så lite som möjligt eftersom det minskar incitamenten för att butiken ska börja låsa. Det är också osolidariskt med andra dumpstrare som följer den oskrivna regeln att gå in i förväg och plocka åt sig alla godsaker.

4. Var trevlig!

Var alltid trevlig när du stöter på andra dumpstrare. Se inte de andra som konkurrenter utan som kollegor du samarbetar med. Dels blir upplevelsen trevligare för alla, dels är chansen större att de är generösa och delar med sig. Tänk på att alla som dumpstrar arbetar för att göra jorden till ett bättre ställe att leva på och minska klimatpåverkan (och får lön i form av gratis mat).

5. Vad man tar och vad man lämnar

I dumpstringsgrupper på Facebook debatteras ofta tendensen att ta allt kontra att lämna åt andra dumpstrare. En del anser att man alltid ska lämna en del så att de som eventuellt kommer efter inte ska bli utan. Andra menar att man ska ta allt om man har användning för det. Jag lutar åt det senare. Visst, om man har koll på tömningsdagar och det är ett ställe där det kommer andra dumpstrare varje kväll kan det finnas en poäng att lämna. Och det är ju aldrig någon mening med att ta hem mer än man har en chans att ta hand om. Men om man inte vet att det kommer komma andra efter är det bara att ta allt man har användning för. Det viktigaste är ju att maten räddas från att eldas upp. Är någon i en sådan nöd att den verkligen måste ha gratis mat får den helt enkelt se till att komma i tid.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!