Taktik

I containern

Om containern är halvfull med säckar: pallra upp de flesta av säckarna mot ena väggen och kolla säckarna i den låga delen. När du är klar där arbetar du metodiskt av säckarna i den övre delen och flyttar över till den andra. Om du hittar massor av bra fynd i ett hörn ska du dock koncentrera dig på det hörnet först. Dumpstring är ofta som att göra utgrävningar. Hittar du mycket bra på ett ställe är chansen stor att fynden fortsätter som en guldåder. Och du vill hitta de bra fynden snabbt, om någon kommer och tvingar dig att slänga tillbaka dem (vakter eller poliser) eller om det kommer andra dumpstrare. Kommer det andra delar du så klart med dig, men det är inte säkert att de gör detsamma och om du hittar sakerna så väljer ju du vad du delar med dig av och vad du behåller själv, vilket är en klar fördel. 

Undertryckt mättnad

Viktigt att tänka på också är att försöka trycka bort känslan av nöjdhet. När man hittar 25 ostar i en säck är det lätt att bli nöjd och börja slarva. Gör inte det! En säck som har gett 25 ostar och nu mest verkar innehålla tomma förpackningar har med stor sannolikhet två ostar kvar i botten. Leta på dem med! Risken finns att du inte hittar några ostar på fyra månader och när de börjar sina kommer du tacka dig själv för att du tog de sista två också. Och skulle du få så mycket ost att du faktiskt inte har utrymme att lagra dem på så är en så dyr produkt som ost inte svår att ge bort eller sälja. Folk vill ha ost. Ta chansen att fylla på förrådet!

Fylla bilen och korgarna

Det bästa är att packa in fynden i takt med att man får ihop en låda eller ett par kassar i bilen. Har man otur kan det komma poliser eller väktare som beordrar en att slänga tillbaka det man hittat i containern igen. Men det handlar bara om saker som ligger utanför containern. Om de säger åt er att slänga tillbaka även det som ligger inpackat i bilen säger ni bara att det är från andra ställen och att det därför inte vore schysst att dumpa dem i den här containern och öka butikens sopavgift. Risken att de ska ta sig tiden för att följa med och övervaka att ni slänger tillbaka mat i andra butikssopor finns inte.

Rutten

Det mest logiska är förstås att i första hand kolla av guldgruvorna, ställena som oftast levererar, och se till att vara först på plats på de bästa ställena om du bor i en stad med mycket konkurrens. Finns det ställen på vägen som inte levererar lika ofta som guldställena kan det ändå vara värt att kolla dem. Ställen där det oftast inte finns något går fort att kolla, förutom när de ändå bjuder på jackpott, men då är det ju värt tiden det tar. Se till att fortsätta kolla även ställen som sällan levererar. Hur bra ett ställe är beror på många olika orsaker och går oftast i perioder. Ett ställe som har varit dåligt ett halvår kan plötsligt börja bjuda på superfynd regelbundet under nästa sex månader. Se även till att testa ställen du aldrig kollat förut på åtminstone varannan rutt. Även om du har ett gäng bra ställen kan det snabbt ändras genom ökad konkurrens eller att flera ställen blir låsta på kort tid eller att butikerna börjar skänka till välgörenhet och då är det bra att ha några plan-b-ställen att falla tillbaka på. Ett större urval gör också att du kommer behöva kompletteringshandla mindre. Kom ihåg att alla ställen som har sopkärl är potentiella guldgruvor!

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!