Bästa veckodagarna

Vilka dagar som är bäst beror på vilka dagar butiken har tömning av sina sopor. Om det är containrar som töms när de blir fulla spelar veckodag ingen roll. Då gäller det att hålla koll på när containern är nästan full och försöka pricka in en sväng dit just innan de tömmer. Handlar det om soptunnor och halvstora sopkärl för säckar så finns det en lapp på kärlet där det står vilka dagar de töms. Kolla efter den lappen. Information är makt! Om det töms på måndagar och torsdagar är onsdagar och söndagar bra dagar. Även samma dag som det töms kan man göra bra fynd, men om de töms sent på arbetsdagen finns det risk för att man kammar noll.

 Tider

Det mest praktiska är att vänta med att börja ett ställe tills de anställda åkt hem för kvällen. Det brukar vara högst en halvtimme efter att butiken stänger, men det är bra att vara där och se när de åker. Då riskerar man inte att de dröjt kvar för inventering eller liknande. De gånger jag träffat på anställda så har det inte blivit värre än att de antingen ignorerat mig eller bara försäkrat sig om att jag håller snyggt efter mig, men det bästa är ändå att aldrig synas. Om det inte märks att någon är där kommer saker och ting med största sannolikhet fortsätta vara som de är. Om de märker att många är där och rotar i deras sopor finns risken att de börjar fundera på om det är lämpligt, pratar om det med varandra och kommer fram till att det bästa nog är att de börjar låsa in soporna.

Om att fråga butiker

”Men kan du inte bara fråga butiken om du får maten istället?” frågar en del när man berättar om dumpstringen. I en annorlunda värld skulle det kanske fungera. I den här världen är det bara att glömma. Om butiken överhuvudtaget skänker något så är det till välgörenhetsorganisationer. Butiker är vinstdrivande företag, vilket betyder att deras huvuduppgift är att generera så mycket vinst som möjligt till sina ägare. I reklamen kan det verka som att de driver butiken för klimatets skull eller av ren filantropi för sina älskade kunder. Gå inte på det. De är i gamet för pengarnas skull och då vore det jävligt kontraproduktivt att börja ge bort mat gratis till potentiella kunder. Skänker de till välgörenhet går maten till människor som antagligen annars ändå inte skulle ha handlat där och de får goodwill i utbyte. De flesta butiksägare tycker inte ens att det är nog och väljer att elda upp skiten istället och att de skulle ge bort sakerna till någon random person är en ren fantasi. Tvärtom finns det flera exempel på att dumpstrare kontaktat butiker och föreslagit att de ska lägga mat de kastar mer lättillgängligt, vilket bara resulterat i att butiken i fråga börjat låsa in soporna istället. Det bästa är alltid att hålla en så låg profil som möjligt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!