Utrustning

Nu har du hittat ställen som är bra. Då är det bara att dra på sig lite oömma kläder och packa utrustningen. Man behöver naturligtvis inte köpa på sig alla nämnda saker inför första dumpstringen, det här är mer en lista på saker som är användbara.

Pannlampa – Nästan ett måste för att kunna se något i kvällsmörkret och samtidigt ha händerna fria.

Handskar – Det finns en del erfarna dumpstrare som skippar hanskar för att få bättre känsla när man rotar igenom säckar. Nackdelen är om man stöter på något riktigt äckligt, vilket händer ibland, och att risken är större att skära sig på glasbitar om någon flaska gått sönder i säcken.

Grova skor – Ska man hoppa ner i containrar är skor som är grova nog för att inte krossat glas ska gå igenom sulan en fördel. Man kan även göra illa sig på trasiga brädor från förvaringsbackar och annat.

Packningsmaterial – Dumpstrar man med bil är det bra att samla ihop en uppsättning backar att ha i bakluckan och baksätet. Många varor, som bröd och grönsaker, levereras i backar av plats eller trä, vilka sedan ofta kastas i soporna. De är perfekta att lasta i. Det allra bästa är förstås om man har en uppsättning likadana backar som går smidigt att stapla på varandra, men även olika backar fungerar. Backar är också bra om man har en cykelvagn att ställa dem i. 

Annars är det påsar som gäller. Då är det bra med en uppsättning av typen IKEA-påsar, alltså stora hållbara påsar som går att återanvända. När man använt dem klart är det bara att skölja ur dem och använda igen. Lite krångligare än att ha vanliga bärkassar från affären som du bara slänger efteråt, men börjar du dumpstra mycket märker du att engångskassar blir en bristvara och att hela tiden köpa nya påsar är dåligt både ekonomiskt och miljömässigt.

Att ha med några oanvända avfallspåsar i plast är också praktiskt. Ibland hittar man till exempel en påse mjöl som läcker och som man inte vill lägga bland en massa geggiga grönsaker så papperspåsen blir nersölad. Sätt en ren plastpåse runt den, knyt ihop den och lägg den bland övriga fynd.

Tejp – En rulle tejp har man användning för minst varannan gång man är ute. Många av torrvarorna som slängs gör det på grund av att det gått hål på paketet och då är det superenkelt att bara tejpa igen hålet eller revan, så är problemet löst.

Trekantsnyckel – Äldre Lidlbutiker förvarar oftast sina sopor i ett slags sopskåp nära parkeringen, som går att öppna med en trekantsnyckel. (se bild X) Trekantsnycklar går att köpa på affärer som Biltema och Claes Ohlsson.

Teleskopbåtshake – Ett bra verktyg för att fiska upp säckar ur komprimeringscontainrar och andra kärl där det är svårt att komma åt. Teleskopfunktionen gör att den är smidig att ha med i bilen eller på cykeln trots att den når långt.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!