Att komma igång

Många hör av sig och frågar om tips om dumpstring, så jag tänkte köra en serie i 20 avsnitt med några av mina bästa tips om hur man kommer igång och får ut så mycket som möjligt av dumpstringen under sommaren. Jag kommer publicera två avsnitt i veckan under vinjetten Dumpstringsskolan. Följ Dumpstringslyx för att inte missa något.

 

Hitta ställen

Det finns några genvägar för att hitta bra ställen att dumpstra på. Sidan Trashwiki.org är ett Wikipedia för hela världen som handlar om dumpstring. Där kan man klicka in på sitt land och sin stad och så har generösa dumpstrare skrivit in vilka butiker som fungerar och inte fungerar. Men eftersom den, liksom vanliga Wikipedia, är skriven av användarna är variationen på hur väl uppdaterade olika städer är stor. Vissa städer med många generösa eldsjälar kan vara helt täckt, åtminstone när det gäller matbutiker, medan andra inte har ett enda ställe inskrivet.

Har du riktigt tur tipsar någon snäll dumpstrare i någon dumpstringsgrupp på Facebook.  Risken är dock stor att de enda svaren man eventuellt får är välkända ställen som många redan besöker. Sitter någon på ett riktigt guldställe som inte många upptäckt vill den ofta hålla det för sig själv.

Och det är också grundprincipen. Det bästa är alltid att göra rekognoseringsarbetet old school, det vill säga åka ut och titta själv. Vill man inte slösa bort en massa sena timmar på att kolla av ställen som har sina sopor bakom lås och bom är det en bra idé att först kolla dagtid. Om det som på vissa butiker bara står soptunnor rakt upp och ner på baksidan så är det förmodligen ett ställe som fungerar. Om det finns en container så är chanserna goda. Finns det däremot ingenting som liknar avfallshantering är det mest troligt ingen idé att åka dit kvällstid. Har för vana att alltid gå en vända runt butiken du handlar!

Nästa del: Utrustning.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att få Dumpstringsskolan i ditt flöde!