Butikskedjorna skryter gärna med hur lite mat de slänger och i procent är det säkert så. Inte så lågt som de påstår givetvis eftersom mycket som slängs inte räknas in på deras konto. Skadade reklamerade produkter, returbröd, returmejeri, returfärdigmat och så vidare. Och även om procenten är låg så går det inte att komma ifrån det faktum att helt perfekt mat för flera tusen kronor per dag slängs på de flesta butiker. När man dumpstrar går det inte att komma ifrån det. När man kommer till en butik och öppnar en tunna full med frukt och grönsaker där 90 procent är helt perfekta. När man öppnar en säck och hittar ett tjugotal mozzarellaostar.

När man öppnar en annan säck och hittar mejeriprodukter för flera hundra kronor. Mat som hade kunnat ätas upp men nu istället hade sorterats ut för förbränning. Oavsett hur många procent det handlar om så går det inte att dra någon annan slutsats än att systemet är sjukt när man vecka efter vecka bara kan åka och fylla sina cykelkorgar trots att man i stort sett alltid lämnar mer än man tar. Det pratas om hållbarhet i varenda reklam, men det här är så långt från hållbarhet man kan komma.

Hjälp mig att sprida kunskap om matsvinnet! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: