Bilden visar vad jag valde att ta hem från senaste svängen med cykel till två butiker. Matsvinnet står för tre gånger så mycket utsläpp av växthusgaser jämfört med flyget. Och det är utan att förluster vid produktion och skörd räknas med. Ändå är det fullt tillåtet för livsmedelsföretag att fylla kundvagnar med fullt ätbar mat och köra ut dem till soprummen och containrarna. Visst svinnas det en del även i hushållen, men då handlar det oftast om glömda matlådor, mat som inte går att klämma ur paketet och frukt och grönsaker som möglat eller ruttnat. När butikerna slänger är tvärtom 90 procent (min egen uppskattning) lika fin och god som den som säljs i butikernas hyllor.

Det är ungefär lika absurt som om du på väg hem från butiken tog en sväng förbi soprummet, plockade ur några av varorna du handlat och kastade dem direkt. Matsvinnet kom upp på agendan i debatten för ungefär tio år sedan. Butikerna har enligt kedjorna själva tagit krafttag mot svinnet, men i soprummen märks ingen som helst skillnad. Det är inte så konstigt. Många av de åtgärder som skulle minska svinnet på riktigt (som att sluta sälja frukt och grönsaker i flerpack och inte ha ständigt fulla hyllor) skulle innebära minskad försäljning och lägre vinst vilket är otänkbart för vinstdrivande företag. Det oacceptabla är att politikerna bara låter vansinnet fortgå.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn: