Här är vad jag valde att ta hem från en sväng till två butiker. Bland annat 58 chokladkakor från Marabou. Den mesta chokladen i världen odlas i Västafrika där regnskog skövlas för att ge plats för odlingarna och där två miljoner barn arbetar med att skörda bönorna. Och hur går det ihop med märkningar som Fairtrade och KRAV? Svaret är att det oftast inte gör det.

Därför har många chokladföretag skapat egna märkningar som har den fördelen att de slipper jobbiga utomstående kontrollanter. I Marabous fall heter märkningen Cocoa Life och om man läser om den på deras hemsida låter deras hållbarhetsarbete fantastiskt. Men läser man lite mer noggrant märker man snart att det mesta handlar om vad företagen bakom märkningen strävar efter mer än hur det verkligen är.

Man vill till exempel att barnarbetet ska minska istället för att helt välja bort producenter som inte kan garantera att chokladen de säljer inte producerats av barnslavar. För då skulle ju chokladen inte vara så billig. Inte så billig att butikspersonal bara kunde slänga 58 chokladkakor i brännbartsoporna utan att blinka.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för mer om matsvinn och hållbarhet: