I fredags deklarerade Stora Coop i Visby att de numera är den första butiken i världen som har 0 procent matsvinn. Det låter ju lite för bra för att vara sant. Och precis som det mesta som låter för bra för att vara sant så är det heller inte sant.

Bakgrunden är att Stora Coop i Visby har tagit tag i matsvinnsproblemet på många bra sätt. De har bland annat jobbat med att planera inköpen, samarbeta med restauranger, sälja svinnpåsar med grönsaker som annars skulle ha kastats. På så sätt fick de ner matsvinnet från 120 ton 2008 till 75 ton 2019. Jättebra! Sedan blev det lite jobbigt. För chefen ville så gärna att butiken skulle komma ner i 0 ton matsvinn. Så och så många ton hit och dit gör sig inte så bra i reklamsammanhang eftersom det blir abstrakt för alla som inte är insatta i en butiks alla svinnaspekter. Noll matsvinn skulle dock sitta som en smäck i marknadsföringen. Men noll matsvinn är ju omöjligt. Eller? Nej. Inte om man kan plocka in en Deus ex machina.

Begreppet Deus ex machina har sin grund i den antika grekiska dramatiken, översätts ungefär till ”Gud i maskinen” och betyder att en osannolik gestalt eller ett onaturligt föremål plötsligt introduceras i ett drama för att lösa en hopplös situation. Greppet är illa ansett eftersom det är ett sätt för författaren att fuska när inte historien går ihop naturligt.

Stora Coop i Visbys lösning på sitt svinnproblem blev en stor maskin som torkar och maler maten till ett näringspulver man kan använda när man odlar. Det har rimligen gått åt massor av energi och råvaror i form av metall för att tillverka maskinen och den drar massor av ström. Och det sämsta med hela idén är att den inte producerar någon energi, vilket betyder att det vore mycket klimatsmartare att fortsätta skicka matavfallet till biogasanläggningen på Gotland där man rötar maten och får bränsle i form av gas.

Då hade de ju inte kunnat skryta om att de har noll matsvinn, men det kan de egentligen inte nu heller, inte om man ska vara hederlig. För maten som nu slängs i maskinen har fortfarande kostat lika mycket energi att producera och transportera. Att använda sig av en Deus ex machina inom dramatik är ett tveksamt grepp. Börjar man göra det i verkligheten har vi snart en värld där koleldning anses bra för klimatet och folk tror att rymdmänniskor snart landar och löser alla våra problem.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: