Det är något som är skevt i berättelserna om butikernas matsvinnsminskning. Kedjorna själva hävdar att det går så bra i kampen mot matsvinnet att det knappt är ett problem längre och deras kunder verkar nöjda med det. Så nöjda att de till och med går runt och berättar för andra om hur duktig deras butik är. Det känns lite som det där med den bästa pizzerian. Väldigt många människor i det här landet bor bredvid världens bästa pizzeria. Jag vet inte hur många gånger som jag har hälsat på någon, vi har köpt pizza på “världens bästa pizzeria” och jag har konstaterat att den är väl ok, men inte mer. När jag åker runt och föreläser berättar alltid folk om hur bra deras butik är på att sätta ner priset på varor med kort datum så att det inte blir något svinn. Problemet är bara att de flesta inte vet hur det egentligen går till. Det gör man bara om man tittat i butikens sopor. Om jag inte hade sysslat med dumpstring så hade jag trott att butiken där jag i går kväll hittade den här vagnen full av fil var en butik som hade löst det mesta av sina matsvinnsproblem. De sätter ner priser på varor med kort datum, de har realådor, de säljer till och med grönsaker av andra klass. Ändå hittar man ständigt massor av mat kastad i butikens soprum, så mycket att det är dumpstrare där och bär hem kassar fulla med mat varje kväll.

Så vad är det som inte stämmer i det här? Självklart vill butikerna minska sitt matsvinn. Svinnet är en kostnad. Men problemet är att eftersom matbutiker är vinstdrivande företag så går lönsamheten alltid först, vilket betyder att när lönsamheten och åtgärder mot minskat matsvinn konkurrerar så vinner alltid lönsamheten. Det är därför man fortsätter sälja frukt och grönsaker i flerpack för att det gör att man säljer mer, trots att det leder till massor av onödigt svinn. Det är också därför man väljer att slänga det här partiet med fil istället för att rea ut paketen för 5 kronor styck och få merparten sålda. Men det får aldrig kunderna veta så länge de inte går runt butiken och ser vad soprummen döljer.

Missa inga fynd! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: