Den här framsidan mötte Dagens Nyheters läsare i lördags. Vattenfall undrar vad som händer med klimatet. Det snabba svaret på frågan är att klimatet blir varmare, vilket har förödande konsekvenser i form av hetta, sjukdomar, torka, höjda havsnivåer, missväxt och värre naturkatastrofer och det kommer att bli mycket värre. För att ha en chans att stoppa den där riktigt sjuka katastrofen är en av de akuta sakerna vi behöver göra att sluta producera el med kol. Ett av de stora problemen med omställningen är att skrupelfria företag som Vattenfall skiter blankt i klimatet och fortsätter att satsa på kolkraft.

På Världsnaturfondens lista över Europas trettio största utsläppare innehar Vattenfall fyra platser. Det senaste kolkraftverket stod klart 2015. Vi snackar alltså om ett företag som trots att man i ungefär 40 år hade vetat precis vad som händer om vi fortsätter släppa ut för mycket koldioxid valde att satsa enorma summor av de svenska skattebetalarnas pengar för att bidra till katastrofen.

Ett tips till Vattenfall: Om ni vill behålla någon slags trovärdighet är det inte löjliga opinionsundersökningar och framhållande av i sammanhanget minimala klimatsmarta satsningar som gäller. Det är konkreta åtgärder. Alltså att avveckla kolkraftverken nu och inte när det redan är försent. Gör inte Vattenfall det så spelar det liksom inte så stor roll om vi skippar alla flygresor och blir veganer, för den skattefinansierade (eftersom den dessutom går med enorm förlust är det våra skattepengar som ryker) kolförbränningen äter upp alla eventuella vinster. Och vad vi tycker och tror om klimatförändringarna saknar definitivt betydelse.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: