Efter att Paolo Roberto torskade dit i polisens ”Insats Torsk” väljer nu både Coop och ICA att bojkotta hans produkter. Helt logiskt. Varumärken som förknippas med trafficking och sexköp ska naturligtvis inte säljas i butik. När de ändå är igång skulle det vara ett bra läge att se över vilka andra produkter man kunde börja bojkotta på en gång. Här kommer några förslag:

  1. Choklad där producenten inte kan garantera att kakaon inte skördas av barnslavar i Afrika.
  2. Produkter från Brasilien, som leder till skövling av regnskog och att urbefolkning fördrivs från sina hem.
  3. Odlad lax, som leder till utfiskning, övergödning och att parasiter sprids till naturliga fiskbestånd.
  4. Tonfisk, som fiskas av slavar i Thailand.
  5. Tigerräkor, som leder till utfiskning, övergödning och att viktig mangroveskog försvinner (miljömärkningen funkar inte med tigerräkor).

Det där är bara några exempel jag kommer på på rak arm. Går man igenom hela sortimentet finns det förstås många fler produkter som borde tas bort utan betänketid. Ska man följa logiken i beslutet om Paolo Robertos produkter blir det många förändringar i butikernas utbud framöver. Gissningsvis kommer butikerna dock att se mellan fingrarna med småsaker som barnslavar och jordens framtid.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook: