Jag fick en fråga i gruppen Dumpstra med oss för ett tag sedan om hur jag ser på hur det går med arbetet för att minska matsvinnet. Svarade så här:

Jag tänker så här kring det. När de första artiklarna om dumpstring började dyka upp i media för ungefär tio år sedan var få medvetna om problemet med matsvinn. Och vissa butiksägare svarade när de blev tillfrågade till och med att de inte behövde göra något åt sitt svinn eftersom de inte hade något svinn. Nu när dumpstring förekommit i alla stora och små medier i Sverige kan inte längre butiksägare hävda att de inte har något svinn. Alla vet det och kunder ifrågasätter butiker som inte tydligt jobbar mot svinnet.

Därför har också alla stora butikskedjor i landet nu ett arbete för att komma till bukt med problemet och som mål att halvera svinnet till 2025. Än så länge är de flesta åtgärder rätt små. Man sätter ner priset på en bråkdel av produkterna som annars skulle ha kastats. Man plockar ihop en bråkdel av grönsakerna som skulle ha kastats, stoppar dem i svinnlådor och rear ut. Och många kunder tror då att butiken löst problemet eftersom de inte ser hela bilden. Det som gäller nu är att fortsätta pressa butikerna. Om dumpstringen och fynden fortsätter dyka upp i media och på sociala medier tillräckligt mycket så förstår fler och fler att problemet kvarstår och att butikerna sysslar med greenwashing.

Det gör förhoppningsvis även politiker och förhoppningsvis inser de till slut att marknaden inte kommer att lösa problemet utan att man tar till politiska styrmedel som skatt på avfallet, som avsättningsplaner eller liknade (det måste bli kostsamt att slänga mat). Mp har i alla fall sent vaknat till och har en motion med bra förslag uppe. Av Maria Gardfjell. Själv jobbar jag på med att belysa problemet med min blogg. Ju mer likes och följare den får ju mer genomslag blir det. Det är bara att nöta på som jag ser det. Varje dag får någon person till upp ögonen för problemet och ju fler som engagerar sig ju större blir möjligheterna att få till förändring.

Gilla Dumpstringslyx på Facebook för att stödja arbetet mot matsvinn: