I går infördes en extra skatt på bärkassar i plast. Symbolpolitik som med största sannolikhet kommer bli en förlust för miljön i form av större utsläpp och minimal minskning av skräp i naturen.

För ungefär tio år sedan hälsade jag på en kompis i Umeå. Vi handlade på ett köpcentrum utanför stan som var plastpåsefritt. Det gick alltså inte att köpa plastkassar någonstans i hela köpcentrumet. Bara papperskassar. Jag minns fortfarande hur häpen jag blev. ”Men det är ju helt befängt. Plastpåsar återanvänder man ju som soppåsar. Papperskassar kan visserligen användas till tidningar och annat som inte är blött, men har man bara papperskassar hemma måste man ju köpa plastkassar.”

Min kompis ryckte bara på axlarna, men det där köpcentrumet som jag inte minns namnet på har dykt upp i min skalle då och då under de tio åren som gått. Ännu mer nu på slutet när debatten om plastpåseskatten rasat i sociala medier.

Jag har verkligen försökt få ihop det till att det är något positivt med skatten. Det vore ju synd om en åtgärd som gett upphov till så mycket motstånd och fått Mp att tappa ännu mer i opinion (förmodligen) skulle vara meningslös.

Det är väl ändå bättre om folk använder tygkassar? Nja. En tygpåse måste användas 50-150 gånger för att ta igen utsläppen jämfört med om man köper en plastkasse varje gång man handlar (det där med 20 000 gånger är i alla fall lyckligtvis en räknemiss). Och faktum kvarstår ju. Plastkassen används som soppåse sedan i de allra flesta fall.

Men soppåsar på rulle är ju tunnare och förbrukar på det viset mindre plast. Ja, fast de är samtidigt tillverkade av plast som ger mycket större fossila utsläpp än bärkassarna. Så det blir istället mer utsläpp.

Men det blir väl mindre plast i haven? Möjligen lite. Men väldigt få plastkassar i Sverige hamnar i naturen. En hel del skräp slängs i naturen. Men det handlar mest om godispapper och andra förpackningar.

Så konsekvensen av den nya skatten blir med största sannolikhet följande: Fler tygpåsar kommer tillverkas som ger mer utsläpp. Bärkassar från butiker kommer att ersättas med påsar på rulle som ger en ökning av utsläpp. Möjligen lite mindre plastkassar som slängs i naturen, men minimal skillnad.

Var den här åtgärden verkligen värd mest debatt och politiskt arbete av alla miljöfrågor det senaste året? Snacka om resursslöseri.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook: