I en sidoartikel till måndagens dumpstringsreportage i Dagen Nyheter uttalar sig två chefer i livsmedelsbranschen. Båda låtsas som att det är något fel på det mesta av maten som livsmedelsbutikerna slänger. Vi som dumpstrar vet att det är totalt skitsnack. ”Det finns ju alltid en anledning till att varor slängs” säger Tobias Rydergren, som är pressansvarig på Coop. Det är ju i och för sig rätt. Allt slängs ju av en anledning. Här är några av de vanligaste anledningarna till att mat slängs av butiker:

  1. En frukt eller grönsak blir dålig i en förpackning och då slängs allihop.
  2. Bäst före-datumet närmar sig på produkter som håller i veckor upp till år efter datumet.
  3. Varor utgår ur sortimentet och kastas långt före bäst före-datumet.
  4. Förpackningen är skadad (till exempel upphängningshålet på en påse).

Det han trycker på. Att en vara kan ha återkallats för att det är något fel på den är däremot mycket ovanligt. Oftast skickas återkallade produkter tillbaka till producenten (det är ju det ett återkallande betyder) Förra året kom det ett 30-tal återkallanden och jag hittade en av produkterna. (Veganmargarin som innehöll spår av mjölk). Är man som dumpstrare orolig för att produkter man hittar kan vara återkallade är ett tips att börja prenumerera på Livsmedelsverkets återkallanden så får man ett mejl när det sker.

Jag förstår ju att chefer på företag inte vill skylta med hur dåligt företaget sköter sitt miljöarbete. Men de behöver ju åtminstone inte låtsas som att de är bekymrade över dumpstrares hälsa när de vill skyla över sin egen smutsiga byk.

Foto: Angie Gray.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!