Tidigare i höstas lanserade Arla ”världens första klimatneutrala mejerisortiment”. Det låter ju kanon. Tänk om alla matvaror var klimatneutrala. Då skulle man kunna äta helt utan att skapa något klimatavtryck. Och dumpstring skulle vara meningslöst som klimataktivism. Det skulle ju till och med vara så att man kunde köpa en hel pall mat och bara kasta den i soporna. I och med att den är klimatneutral spelar det ingen roll. Guldgrej för alla miljömedvetna brats: klimatneutral champagne. Då kan man vaska hur många flaskor som helst utan att få ett uns av dåligt samvete.

Problemet med klimatneutrala produkter är att det inte fungerar av flera anledningar. Dels är klimatkompensationen som den ser ut i dag osäker på flera sätt. För att trädplantering ska fungera som klimatkompensation måste träden stå kvar väldigt mycket längre än det är möjligt att ha kontroll över när de planteras, det får inte bli skogsbrand, de får inte angripas av skadedjur och dö, etc.

Och även om man i framtiden skulle få fram säkra sätt att klimatkompensera på, exempelvis genom att gräva ner kol, så kan det aldrig bli en helhetslösning. Helt enkelt för att det är omöjligt att kompensera alla utsläpp om man fortsätter släppa ut på samma sätt som nu. Hur man än försöker slingra sig runt det så måste utsläppen minska.

Visst är det bättre att klimatkompensera än att inte göra det. Men att som Arla hävda att mjölken är klimatneutral är en ren bluff. En bluff som syftar till att få folk att dricka mjölk istället för att exempelvis byta till havremjölk som ger mindre utsläpp, vilket istället ger en negativ effekt. Så det är fortfarande bra att dumpstra Arlas mjölk och det finns inga klimatneutrala produkter var Arla än påstår.

Missa inga sågningar! Gilla Dumpstringslyx på Facebook!