En sak man väldigt sällan hittar när man dumpstrar är bönor i olika former helt enkelt för att de oftast säljs i format som gör att de har lång hållbarhet. Torkade bönor och bönor i konserv eller tetrapack har flera års hållbarhet och behöver därför nästan aldrig kastas. Nu kommer de första tecknen på att det är på väg att ändras (se bilden). Om det vanliga i framtiden blir att bönor säljs “färska” i plastförpackningar med kort hållbarhet så kommer de bli vanliga fynd i containrarna. Och det är inte alls omöjligt. Med kortare hållbarhet blir det mer svinn, vilket betyder högre försäljning till butikerna och högre vinst för företagen som producerar bönorna. Låt oss hoppas att konsumenterna är smarta nog att välja bort sådana här bönor så att de aldrig slår sig in på marknaden på allvar.

Gilla Dumpstringlyx på Facebook för mer om matsvinn.