En tvättmedelsförsäljare ringde till Ulrika och undrade vad vi tyckte om tvättmedlet som följt med i en av startboxarna med bebisprodukter som vi fått.

– Jo, ert tvättmedel är jättebra, men vi behöver inte köpa något för min sambo dumpstrar.

– Han gör vad?

– Hämtar saker som affärerna slänger i sina sopor. Vi har tvättmedel för flera år framöver i förrådet, så vi behöver inte köpa något.

– Men ni har kollat ordentligt så att inte bäst före-datumet är passerat på dem va?

Nu har ju inte tvättmedel bäst före-datum, men det känns rätt typiskt för hur bäst före-datumen fungerar i praktiken. Grundtaken var nog att skydda oss för att inte bli matförgiftade, men de har mer och mer gått över till att få oss att kasta och köpa nytt istället. Och det dröjer nog inte länge innan bäst före-datum börjar dyka upp på tvättmedel också. Det kan ju bli klumpar eller tvätteffekten kan avta något, kanske.

Häromdagen hittade jag en flaska desinfektionsmedel som hade kastats för att bäst före-datumet just passerats. Hur kan en produkt med 70 procent alkohol i sig rimligen bli dålig? Jag förstår inte ens hur det skulle kunna gå till.