Med det här inlägget startar en bloggserie som handlar om olika orsaker till det stora matsvinnet. Det här består av ett parti som aldrig hittade sin plats i min bok “Svinnlandet“.

Affärskedjornas starka ställning på marknaden gör också att de kan tvinga producenter till urusla villkor. I ”Waste” skriver Tristam Stuart om hur de engelska affärskedjorna utnyttjar sin position maximalt. Genom att spela ut tillverkarna mot varandra lyckas de till exempel få villkor där de är fria att preliminärbeställa färdigmat som mackor och sallader utan att vara tvungna att sedan köpa dem.

Ofta preliminärbeställer en matvarukedja 100 000 färdiga mackor en vecka i förväg, men bekräftar inte beställningen förrän samma morgon som de ska levereras eller i bästa fall 24 timmar i förväg. Eftersom macktillverkaren rimligen inte klarar av att producera 100 000 mackor på ett dygn görs mackorna i förväg. Men om det till exempel visar sig att affärerna inte har sålt så många baconmackor de räknat med de senaste dagarna så beställer de inte in så många nya och om det regnar ute kanske de knappt köper in några alls.

Då står plötsligt macktillverkaren där med tusentals osäljbara mackor som har etiketter från en särskild kedja på omslaget. Och även om det skulle vara möjligt att märka om dem och sälja dem någon annanstans så får inte tillverkaren göra det eftersom kedjorna kräver att de ska produceras exklusivt för dem.

En rundringning till svenska färdigmatstillverkare visar att dåliga villkor är vanliga även i Sverige. Företaget Olivomat, som levererar färdigmat till många mataffärer i Uppsalatrakten ger full returrätt, vilket betyder att butikerna inte betalar någonting för sallader och mackor som inte säljs. De tas tillbaka av Olivomat, som kastar dem i sina egna sopor och står för hela kostnaden själva.

Enligt Olivomat:s VD Yones Nanavazadeh köper affärerna oftast det de beställer och eftersom de får leveranser tre gånger i veckan eller varje dag är det sällan det blir särskilt mycket fel. Det som kan hända är främst väderomslag. Om det blir fint väder kanske folk åker till stranden och köper mindre sallader och om det regnar kanske man inte köper färdigmat alls. Det är omöjligt att helt gardera sig från. Men om det händer tar Olivomat hela kostnaden. Jag undrar om Yones Nanavazadeh tycker att det systemet fungerar bra?

– Det är så det fungerar, vi får se hur det blir i framtiden, säger han.

Han har inga exakta siffror över svinnet, men uppskattar att det ligger någonstans runt 15 procent. Minst 10 procent i alla fall.

När jag har vid upprepade tillfällen undersökt en container som tillhör ett annat mindre färdigmatsföretag har jag sett hur säckvis med färdiga sallader och mackor kastats varje vecka. Det hamnar inte i affärernas sopor, men kastas lika mycket ändå.

Enligt Tristam Stuart utgör färdigmatstillverkare med starka varumärken ofta undantag från de usla villkoren eftersom kunderna förväntar sig att deras produkter ska finnas i sortimentet. De har därmed också lättare att undvika svinn. I och med att kedjornas namn inte står på produkten går de att sälja vidare. Om en kedja inte köper deras produkter kan de istället sälja det till en annan och ingen kan hindra dem.

Sveriges största företag i färdigmatsbranschen heter Carolines Kök och utgör ett svenskt undantag. När jag ringer upp deras VD Lars Eriksson visar det sig att deras verksamhet fungerar precis som med vilka varor som helst. Affärerna beställer, Carolines kök levererar och sedan är varorna affärernas ansvar.

– Vi var stenhårda på den punkten redan när vi startade för 13 år sedan. Det går ju inte att jobba på det viset. Plötsligt kan man stå där och få hälften tillbaka, säger han.

Lars Eriksson berättar att de mataffärskedjorna har uttryckt önskemål om att Carolines kök ska ha samma villkor som de mindre färdigmatproducenterna, men han har inte gått med på det. Han är inte obekant med hur det ofta går till.

– Det är väl deras försök att slå sig in på marknaden, men jag tror inte att de kommer att bli långlivade. Det är ju usla villkor.

Villkoren till trots har Olivomat funnits i över åtta år och det återstår att se vilken modell som kommer att gå segrande ur striden. Vilken av dem miljön förlorar på är det ingen tvekan om.